Νοστιμότατη ζύμη για κάθε είδους γέμισμα, τη δοκιμάσαμε οικογενειακώς, μας άρεσε πολύ και την προτείνω.
Με αυτή τη δόση βγαίνουν 6-7 μεγάλες τυρόπιτες (σαν τις κουρού του εμπορίου)
Τη συνταγή τη βρήκα εδώ
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 αυγό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλυκού αλάτι
1 κ.σούπας κοφτό ζάχαρη
400 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο (για το άλειμμα)
Ρίχνω σε ένα μπολ το γάλα, το λάδι τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και τα ανακατεύω. Προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να πάρω μία ζύμη αφράτη και μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν χρειάζεται να την αφήσω να φουσκώσει, αλλά αν χρειαστεί να την αφήσω για λίγο μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση, προσέχω να είναι σκεπασμένη γιατί ξεραίνεται!
Ανοίγω στο χέρι μου μπαλάκια ζύμης (δεν κολλάει) και γεμίζω με ό,τι θέλω.
Τα βάζω σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλείφω με χτυπημένο αυγό και ψήνω στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Εμείς δοκιμάσαμε εκδοχή με καπνιστή γαλοπούλα, τυρί για τοστ και λίγη κέτσαπ, δηλαδή μία ελαφριά ζαμπονοτυρόπιτα. Την επόμενη φορά η Νατάσα ζήτησε λουκάνικο με κέτσαπ και μουστάρδα για να έχει hot-dog στο σχολείο, πιστεύω ότι θα ταιριάζει πολύ και αυτός ο συνδυασμός στη συγκεκριμένη ζύμη!
Ότι πρέπει για να γρήγορα ζυμώματα (και αποβραδίς για την άλλη μέρα). Μου άρεσαν και οι κουλουρίτσες που είδα στην παραπομπή σου Αμαλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Πηνελόπη, ο μαθητής σας (και οι συμμαθητές του, σε περίπτωση που βάλεις...έξτρα κομμάτια) θα τα εκτιμήσουν πολύ αυτά τα πιτάκια!
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχη η ζύμη και εύκολη!! Θα την φτιάξω αλλά σε μικρά τυροπιτάκια για τις μικρές κυρίες όταν πηγαίνουν στο σχολείο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Αμαλία μου!
Πολλά φιλιά και στις δύο σας!