ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Σχεδίαζα αυτές τις μέρες να δημοσιεύσω ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό, τα παπουτσάκια, αλλά ο καιρός...μόνο καλοκαίρι δεν θυμίζει! Φίλοι και φίλες που ξεκίνησαν ήδη τις διακοπές τους σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος επικοινωνούν μαζί μου απογοητευμένοι, άλλο επέλεξαν αρχικά και τελικά κατέληξαν να αισθάνονται ότι έχουν βρεθεί σε μία, κάπως πιο ελληνική εκδοχή της...Βενετίας!  
Δυστυχώς πολλά τερτίπια μας κάνει φέτος ο καιρός και τις επόμενες μέρες τουλάχιστον δεν φαίνεται να στρώνει, παραμένει άστατος και άπονος! Εγώ πάντως τα παπουτσάκια τα έφτιαξα και τα καταευχαριστηθήκαμε αν και τα φάγαμε μέσα στην κουζίνα, και όχι στο μπαλκόνι όπως υπολόγιζα. Το μπαλκόνι μου δεν προσφερόταν για φαγητό καθώς λυσσομανούσε η καταιγίδα: πάνε προς το παρόν χαμένες οι διακοσμήτικές παρεμβάσεις, τα λουλούδια και τα (στοιβαγμένα προς το παρόν) αναπαυτικά μου έπιπλα! 
Για τα κλασσικά παπουτσάκια θα χρειαστούμε:
4-5 μελιτζάνες
500 γρ. κιμάς
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ξύλο κανέλας
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Μία δόση μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών χτυπημένοι ελαφρά
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Λίγη τριμμένη παρμεζάνα
  
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, τις τοποθετούμε με το δέρμα προς τα πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για ένα μισάωρο περίπου μέχρι να μαλακώσουν (εγώ τις ψήνω κανονικά στις αντιστάσεις).  
Μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες ετοιμάζουμε τον κιμά (τον οποίο φυσικά μπορούμε να έχουμε ήδη έτοιμο από την προηγούμενη μέρα αν μας βολεύει): Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κιμά και το κρεμμύδι μέχρι ο κιμάς να γίνει σπυρωτός (βοηθάμε με ξύλινη σπατουλα). Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει καλά και να εξατμισθούν όλα τα υγρά της σάλτσας. Σε 30 λεπτά που είναι έτοιμες οι μελιτζάνες έχει γίνει και ο κιμάς. 
Όση ώρα βράζει ο κιμάς ετοιμάζουμε και τη μπεσαμέλ (όρεξη να έχετε για αυτό το φαγητό και πολλά σκεύη σε ετοιμότητα!): Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Συγχρόνως σε άλλη (λίγο μεγαλύτερη) κατσαρόλα λυώνουμε το βούτυρο και, όταν ζεσταθεί πολύ, προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να ξανθύνει. Ανακατεύουμε καλά και λίγο-λίγο προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι (με προσοχή επειδή θα μπει και η παρμεζάνα), πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τη σάλτσα 2-3 λεπτά να έρθει σε μία πιο ανεκτή θερμοκρασία και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους και, τέλος, την παρμεζάνα. 
Εντωμεταξύ οι μελιτζάνες μέσα στο φούρνο έχουν μαλακώσει. 
Τις βγάζουμε (χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο), τις γυρίζουμε με το δέρμα προς τα κάτω και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε (ελάχιστη) από τη σάρκα τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα. Γεμίζουμε το βαθούλωμα με κιμά και από πάνω στρωνουμε τη μπεσαμέλ. 
Ψήνουμα τα παπουτσάκια περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.  

3 σχόλια:

  1. Αγαπημένο φαγητό, δοκίμασε μια άλλη φορά αντί κιμά να βάλεις κομματάκια κοτόπουλου ή κρέατος κοκκινιστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συννεφιά και οι χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες καθόλου δεν με πειράζουν Αμαλία μου!
    Εύχομαι βέβαια σιγά σιγά να αρχίσει να θυμίζει καλοκαίρι λίγο περισσότερο!
    Το φαγητό σου υπέροχο και κατεξοχήν καλοκαιρινό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή