ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΚΑΡΥ


Το ξέρουμε όλοι, είτε μαγειρεύουμε είτε απλώς απολαμβάνουμε το φαγητό: τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα για ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Αξίωμα πρώτο: ακόμα και αν βάλουμε τα καλύτερα, αγνότερα και νοστιμότερα υλικά, αν δεν προσθέσουμε  και μπαχαρικά το φαγάκι μας θα είναι μάλλον άνοστο και αδιάφορο. 
Αξίωμα δεύτερο: τα μπαχαρικά επιδέχονται άπειρους αυτοσχεδιασμούς ανάλογα τα προσωπικά γούστα και τις γευστικές/αρωματικές μας προτιμήσεις. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί που έχουν κοινή αποδοχή και αρέσουν σχεδόν σε όλους, όπως το κοτόπουλο με το κάρυ που αποτελούν κλασσικό δίδυμο! 
Στη συγκεκριμένη απλή συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε το κάρυ σε σκόνη που βρίσκεται πολύ εύκολα σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, είτε (αν θέλουμε κάτι πιο ξεχωριστό και εξωτικό), να χρησιμοποιήσουμε πάστα κάρυ. Αυτή την πάστα μπορούμε να την προμηθευτούμε σε καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά (υπάρχουν πολλά και στην κεντρική αγορά της Αθήνας αλλά πλέον και σε πολλές γειτονιές) και εκτός από το βασικό συστατικό της, το κάρυ, περιλαμβάνει και άλλα μπαχαρικά (όπως κύμινο, κόλιανδρο, κάρδαμο, πάπρικα, κανέλα κλπ). 
Προσωπικά επειδή έχω την...τύχη (ή την ατυχία, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς...) να βρίσκομαι καθημερινά στην περιοχή της Ομόνοιας προμηθεύομαι πάντα πάστα κάρυ που είναι φυσικά και πολύ πιο αρωματική ως υλικό από το απλό κάρυ. Υπάρχει δε σε διάφορες διαβαθμίσεις, από απαλή έως πολύ καυτερή, ανάλογα τα γούστα. Η συνταγή μας πάντως γίνεται είτε έτσι είτε αλλιώς μια και  τον κύριο λόγο έχει το προσωπικό γούστο του μάγειρα! 

Θα χρειαστούμε:
6 φιλέτα κοτόπουλο σε μπουκίτσες
Λίγο ελαιόλαδο
2 κ.γ. πάστα κάρυ ή
1 κ.γ. κάρυ, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. καυτερή πάπρικα και 1/2 κ.γ. κανέλα 
Αλάτι
2 κόκκινες πιπεριές (όχι καυτερές) κομμένες σε μικρά καρεδάκια
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πελτές ντομάτας διαλυμένος σε 1 ποτήρι νερό
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι


Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με τα μπαχαρικά. Όταν αυτά πάρουν χρώμα προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το σωτάρισμα. Στο τέλος σβήνουμε με τον πελτέ και το νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (περίπου μισή ώρα). 
Μόλις δούμε ότι το κοτόπουλο έχει μαλακώσει σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε περίπου 5 λεπτά το φαγητό με κλειστό καπάκι.
Συνοδεύουμε κατά προτίμηση με ρύζο μπασμάτι. 


3 σχόλια:

  1. Τέλειο κι απλό!!
    Καλό Φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι τέτοιο σκέφτομαι για το αυριανό μας γεύμα, Αμαλία μου.
    Πάντα το κοτόπουλο σε βγάζει "ασπροπρόσωπη" και στα πιο "δύσκολα" στοματάκια...
    Καλό Οκτώβρη σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή