ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Καλή Χρονιά σε όλους μας με υγεία, διάθεση για ζωή και πολλές όμορφες στιγμές! Μακάρι η χρονιά αυτή να φέρει πολλά και ευχάριστα δώρα σε όλους και να αποτελεί αργότερα μία ευχάριστη ανάμνηση!
Καθώς η διατροφή μου (μετά από κάποιες ...εορταστικές ατασθαλίες) επανήλθε στο γνωστό μοτίβο, όχι υδατάνθρακες, όχι ζάχαρη, όλο τον τελευταίο χρόνο ψάχνω διακαώς για κατάλληλες συνταγές. Δεν είναι πολύ εύκολο να φτιάξει κάποιος γλυκά που να μην είναι...γλυκά, γλυκά που δεν θα έχουν μέσα κανένα συστατικό με υδατάνθρακες ή ζάχαρη αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο όπως διαπιστώνω τελικά! Οι δοκιμές που κάνω είναι συνεχείς, άλλες είναι επιτυχημένες, άλλες όχι και τόσο, άλλες επαναλαμβάνονται με διορθώσεις-βελτιώσεις, γενικά έχω αρχίσει να μαζεύω ένα σεβαστό αριθμό κατάλληλων συνταγών που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπολείπονται των κλασσικών.
Παράδειγμα χαρακτηριστικό αυτα τα μπισκοτάκια κανέλας που είναι αρκετά γευστικά, πανεύκολα στην παρασκευή τους και πάρα-πάρα πολύ υγιεινά! 
Το βασικό συστατικό τους είναι, όπως σε όλες τις συνταγές σε μία διατροφή χωρίς υδατάνθρακες, το αλεύρι αμυγδάλου. Ουσιαστικά πρόκειται για αλεσμένα αμύγδαλα που παίρνουν τη μορφή πούδρας. Το αλεύρι αμυγδάλου υπάρχει και έτοιμο σε κάποια καταστήματα (πχ. καταστήματα βιολογικών τροφίμων ή ακόμα και σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ) αλλά μπορεί κάποιος να αλέσει και μόνος του τα αμύγδαλα, καθώς δεν απαιτείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός.
Αν αποφασίσετε να τα αλέσετε μόνοι σας πρέπει τα αμύγδαλα να είναι λευκά (χωρίς φλούδα), και ελαφρά καβουρδισμένα (για να αποβάλλουν τα έλαιά τους). Προσοχή: δεν θέλουμε να πάρουν καθόλου χρώμα τα αμύγδαλα γιατί αυτό θα επηρεάσει τη γεύση τους, αρκεί ένα ελαφρύ πέρασμα από το τηγάνι ή από το φούρνο. Αφού τα "στεγνώσουμε" απλώς τα αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. 

Για 25 μπισκότα κανέλας χρειαζόμαστε:
3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι αμυγδάλου
3/4 φλιτζανιού τσαγιού στέβια σκόνη (ή 1 + 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ερυθριτόλη)
4 κ.γ. κανέλα
2-3 ασπράδια αυγού
1 βανίλια ή κάποιο άλλο αρωματικό (πχ. έχω δοκιμάσει άρωμα αμυγδάλου και καραμέλας, ταιριάζουν εξίσου)

Η εκτέλεση, όπως καταλαβαίνετε από τα υλικά που είναι ελάχιστα, είναι πολύ απλή! Ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τη στέβια, την κανέλα και τη βανίλια και μετά προσθέτουμε λίγο-λίγο το ασπράδι. Θέλουμε να πάρουμε ένα μίγμα που να έχει ενωθεί σε μία μαζα και να πλάθεται (δείτε και τη φωτογραφία για βοήθεια, μην περιμένετε να βγει μία κανονική ζύμη όπως οι κλασσικές των μπισκότων). 
Αφού ενωθούν όλα τα υλικά και πάρουμε αυτή την ομοιογενή, κάπως ¨λασπωμένη" ζύμη, βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε λίγο να γίνουν σαν μπισκότα και τα αραδιάζουμε σε ταψί. Επειδή τα μπισκότα μας δεν φουσκώνουν, μπορούμε να τα βάλουμε δίπλα-δίπλα χωρίς ιδιαίτερα κενά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-15 λεπτά περίπου (σίγουρα όχι περισσότερο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου