Μπισκότα με μήλο ή Elmali kurabiye
Καλημέρα! Η παρακάτω συνταγή είναι της Κυριακής, συναδέλφου επί σειρά ετών στην παλιό μου γραφείο (σχετικά πρόσφατα άλλαξα επαγγελματικό χώρο) και πολύ επιδέξιας μαγείρισσας! Είναι επίσης και μαμά δύο πανέξυπνων και χαριτωμένων κοριτσιών, για τα οποία ετοιμάζει συχνά-πυκνά νόστιμες λιχουδιές! Μία από αυτές μας παραχώρησε σήμερα, είναι δοκιμασμένη και πολύ νόστιμη! Η γεύση πλησιάζει αρκετά τα μηλοπιτάκια αλλά είναι μπισκότα. Η ζύμη βγαίνει πολύ τριφτή. Η συνταγή είναι τούρκικη!
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
4 ½ φλιτζάνια αλεύρι
250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. γιαούρτι
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
Για τη γέμιση:
3 μήλα
1 κ. γ. κανέλα
3 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
½ φλιτζάνι σταφίδες
Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά με το γιαούρτι
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά με το γιαούρτι
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και ζυμώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό στρογγυλό φύλλο και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια
Βάζουμε στο πλατύ μέρος του τριγώνου λίγη από τη γέμιση και το τυλίγουμε σαν κρουασανάκια.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180° C μέχρι να ροδίσουν
Όταν είναι έτοιμα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Συναρμολόγηση: Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό στρογγυλό φύλλο και κόβουμε τρίγωνα κομμάτια
Βάζουμε στο πλατύ μέρος του τριγώνου λίγη από τη γέμιση και το τυλίγουμε σαν κρουασανάκια.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180° C μέχρι να ροδίσουν
Όταν είναι έτοιμα τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Φαίνοται νοστιμότατα! Και ένα χοντρό φύλλο μέχρι και εγώ μπορώ να ανοίξω;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήμήπως γίνονται και με αχλάδια γιατί έχω και δεν ξέρω τι να τα κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμα, εύκολα & εμφανίσιμα :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Big mama φαίνονται πράγματι πολύ νόστιμα και η εκτέλεση δεν είναι δύσκολη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνεχεια Asteri!
ΑπάντησηΔιαγραφήFortounata πιστεύω πως γίνεται και μάλιστα τα αχλάδια αποτελούν μία πολύ μυρωδάτη παραλλαγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν κρουασανάκια μου μοιάζουν εμένα στην φωτογραφία τουλάχιστον. Νόστιμα διαβάζονται και μια δοκιμή θα μας πείσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope στη γεύση δεν μοιάζουν με κρουασανάκια αλλά με μπισκότα γεμιστά με μήλο (αν δεις τον τούρκικο τίτλο παραπέμπει σε κουραμπιέ!) γι. αυτό και τους πηγαίνει ωραία η άχνη!
ΑπάντησηΔιαγραφή