ΨΩΜΑΚΙ-ΕΞΠΡΕΣ!

Πριν από χρόνια, τότε που ακόμα και η ιδέα παρασκευής σπιτικού ψωμιού μου φάνταζε ιδιαζόντως δύσκολη και συνυφασμένη με ατέλειωτο ζύμωμα, αναμονή και ταλαιπωρία, άκουσα σε μία τηλεοπτική εκπομπή μία συνταγή για γρήγορο ψωμάκι, χωρίς ζύμωμα, χωρίς αναμονή και χωρίς κόπο. Δεν πείστηκα μεν αλλά θεώρησα ότι δεν θα έχανα κάτι ιδιαίτερο (πλην των υλικών φυσικά!) δοκιμάζοντάς την. Και, ω του θαύματος, το ψωμάκι έγινε πανεύκολα και ήταν νόστιμο πολύ! Από τότε έχω ξαναπετύχει τη συνταγή δυο-τρεις φορές σε διάφορα τηλεοπτικά μαγειρέματα αλλά, σε περίπτωση που κάποιος δεν την έχει, σας τη δίνω γιατί πραγματικά αξίζει. Σε ελάχιστα λεπτά και με ελάχιστο κόπο έχετε έτοιμη τη φρατζολίτσα του δικού σας ψωμιού. Τα υλικά είναι:
- 1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (τύπου ΦΑΡΙΝΑΠ)
- 1 κουτάκι μπύρα
- 1 κ.σ. λάδι
- Αλάτι
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Σε μία λεκάνη βάζω το αλεύρι και περιχύνω με τη μπύρα (αφήνω στο κουτάκι λιγάκι, να μην αδειάσει εντελώς). Ανακατεύω το μίγμα με κουτάλι και προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Το αφήνω στο ψυγείο για ½ ώρα. Πλάθω τη ζύμη σε φρατζόλα (να είναι αρκετά μακρουλή γιατί φουσκώνει). Πασπαλίζω με σουσάμι και τη βάζω σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνω στον αέρα στους 180΄για 50 λεπτά περίπου.

6 σχόλια:

  1. Υπέροχο και ταχύτατο! Και εγώ έτσι με τα ζυμώματα...δεν το έχω και όλο λέω να ασχοληθώ και όλο μένει... Εχει και ωραία κρούστα το συγκεκριμένο!

    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, Έφη μου, και ωραία κρούστα έχει και διατηρείται αρκετές μέρες. Μπορεί να μην φτάνει το κλασσικό ζυνωτό ψωμί αλλά αποτελεί μία αξιοπρεπή εναλλακτική, ειδικά για όσους είναι πολυάσχολοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστή σε βρίσκω ως προς την διαδικασία Αμαλία μου.
    Την επόμενη φορά διάλεξε κι' ένα-δυό μπαχαρικά που να σας αρέσουν στην γεύση και κάνε την προσθήκη... γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο, μαστίχα κοπανισμένη, λίγο αλεσμένο καρύδι κ.ά. Όλα παίζουν και δίνουν ιδιαίτερο τόνο στο ψωμί σας.
    Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψωμί ψωμάκι...γρήγορο και καλό νασαι καλά πολύ καλή ιδέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Penelope καρύδι βάζω συχνά στο ψωμάκι μαζί με 1-2 κουταλίτσες μέλι. Γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο δεν είναι στα γούστα μου αλλά τη μαστίχα θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Homemade ελπίζω τουλάχιστον να μην πούμε κυριολεκτικά το... ψωμί ψωμάκι έτσι όπως πάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή