ΠΡΑΣΟΤΑΡΤΟΥΛΑ

Στην τελευταία μου ανάρτηση σας έδειξα το λιτό γεύμα μου. Ε, αυτή η...λιτότητα θερμίδων κράτησε 4-5 μέρες, ίσα-ίσα να ξεφουσκώσει λιγάκι το πρήξιμο από τα γλυκά των γιορτών (διότι το κανονικό ξεφούσκωμα σε μένα θα έπρεπε να κρατήσει μήνες και μήνες!) και σταδιακά αρχίζουμε πλεόν να φτιάχνουμε και μερικά κανονικά φαγάκια. Ένα εξ αυτών είναι και η πρασοταρτούλα, νόστιμη, εύκολη, χωρίς βάση ζύμης. Για μια ταρτιέρα χρειαζόμαστε:
5 πράσα
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιες σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ζεστό γάλα
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 κούπες τυρί φέτα σε τρίμματα
1 κούπα τυρί κίτρινο που λυώνει
2 λουκάνικα γαλοπούλας (αν θέλουμε, αλλιώς τα παραλείπουμε)
4 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και το κρεμμύδι σε φετάκια. Σε τηγάνι με ψηλά τοιχώματα τσιγαρίζουμε τα πράσα και το κρεμμύδι με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, αυτό παίρνει περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου να πήξει το μίγμα όπως η μπεσαμέλ. 
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει λίγο. Μόλις γίνει χλιαρό προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, τα λουκάνικα και λίγο πιπέρι. Αλάτι δεν βάζουμε λογικα, καθότι η φέτα είναι αλμυρή, αν θέλετε προσθέστε ελάχιατο. Βουτυρώνουμε μιά ταρτιέρα και την πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά έτσι ώστε να πάει παντού. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμουλς, περίπου για μία ώρα. 

8 σχόλια:

  1. Ωραία και μερακλίδικη η τάρτα σου Αμαλία μου!
    Με καλή παρέα και ένα ωραίο κρασάκι θα είναι τέλεια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανόστιμη! Είναι από τα φαγητά που αξίζει να φας ακόμη κι αν σου χαρίσουν "λίγες" έξτρα θερμίδες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου θύμισε την Γαλλία η τάρτα σου Amelie μου! Να είσαι καλά και καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερμιόνη μου η καλή παρέα όλα τα νοστιμίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sundayspoon, δυστυχώς είναι...πολυάριθμα τα φαγητά που μου χαρίζουν έξτρα θερμίδες, έχω αρκετό απόθεμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Athina καλωσόρισες! Και τα πράσα αλλά και τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται ευρέως στη γαλλική κουζίνα, απόλυτο δίκιο έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταφέραμε να τα βρούμε με τον "blogger" και να μαστε πάλι εδώ για να δούμε τι καλά μας ετοιμάσετε!

    Αν και το πράσσο δεν είναι στην κατηγορία "αγαπημένα". Από τα λίγα υλικά ίσως που δεν πολύ μπαίνουν στην κουζίνα μου ... η Τάρτα σου είναι άκρως δελεαστική ως πρόταση Αμαλία μου :-))
    Και ωραία ψημένη...και έχει και λουκανικάκια που θα είναι πόλος έλξης για τους άρρενες!

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Πηνελοπάκι! Θα σε μαλώσω, το πράσσο νοστιμεύει πολλούς συνδυασμούς με τη γλύκα του, δώς του μία ευκαιρία! Όσο για τα λουκανικάκια, όχο μόνο για τους άρρενες αλλά και για τα...στριμμένα παιδάκια είναι πόλος έλξης ώστε να ξεγελαστούν και να φάνε μαζί και τα υπόλοιπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή