Donuts

Τα...παλιά, καλά χρόνια (προ κρίσης δηλαδή) διακρινόμουνα για την υπερκαταναλωτική μανία μου. Ομολογώ δημοσίως ότι η αγαπημένη μου ασχολία ήταν το ανηλεές shopping πάσης φύσεως. Και, λέγοντας πάσης φύσεως, εννοώ ότι δεν ψωνιζα μόνο ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ όπως οι περισσότερες γυναίκες, αλλά και πολλά είδη για το σπίτι.
Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι στο σπίτι μου, ευχαριστιέμαι να είναι τακτοποιημένο και περιποιημένο, να γυρνάω το βλέμα μου και να αντικρίζω πράγματα που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μου, χρώματα και σχήματα που εμένα με ικανοποιούν. Το σπίτι του καθενός είναι όμορφο όταν αρέσει πρωτίστως σε αυτόν που το κατοικεί. Το δικό μου γούστο στη διακόσμηση είναι πληθωρικό, δεν μου αρέσουν τα λιτά, μίνιμαλ σπίτια με τα ουδέτερα χρώματα  και την απουσία διακοσμητικών ειδών και φωτογραφιών και τρελλαίνομαι για τους ζωηρόχρωμους πίνακες, τα πολλά μαξιλάρια, το κίτρινο, το πορτοκαλί και τα συναφή χρώματα στη διακόσμηση.
Για να κλείσω όμως τον κύκλο του shopping, εκτός από τα προαναφερθέντα είδη, τον παλιό καιρό ψώνιζα αρκετά πράγματα και για την κουζίνα, με αποκορύφωμα κάθε είδους μικροσυσκευές. Κάποιες από αυτές είναι και οι ακόλουθες: ψηστιέρες (αρκετές), μίξερ μεγάλο, μίξερ χειρός (δύο τον αριθμό), μπλέντερ, αποχυμωτής, καφετιέρες (έχω χάσει τον αριθμό διότι έχω διαθέσιμη ξεχωριστή καφετιέρα για κάθε είδους καφέ), τοστιέρα, σαντουϊτσιέρα, συσκευή παρασκευής ποπ-κορν, συσκευή παρασκευής σοκολάτας , ατμομάγειρα, παγωτομηχανή (που τελικά την χάρισα) και διάφορες άλλες που δεν τις θυμάμαι καθώς, λόγω παρατεταμένης απραγίας κατέληξαν στη λήθη του...παταριού!  Όπως κατανοείτε δεν διακρίνομαι για την ευθυκρισία μου όσον αφορά στην χρησιμότητα όλων αυτών των συσκευών, τις αγόραζα απλώς και μόνο παρασυρόμενη από την καταναλωτική μου παρόρμηση. Γι΄αυτό και, όταν τις προάλλες βρήκα σε ένα κατάστημα μία συσκευή παρασκευής mini donuts και παρόλο που η τιμή της ήταν χαμηλή, προβληματίστηκα αρκετά για την τύχη της στην κουζίνα μου. Επειδή όμως τα συγκεκριμένα γλυκάκια είναι μεγάλη μου αδυναμία και αγαπημένη εναλλάκτική για το κολατσιό της μικρής στο σχολείο, έκανα την σκέψη πράξη και την αγόρασα.
Ευτυχώς η συγκεκριμένη αγορά, καιτοι...μνημονιακή, δεν ήταν άστοχη. Τα γλυκάκια ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ (ψήνει επτά γλυκάκια τη φορά σε 2-3 λεπτά και η δόση δίνει περίπου 25 mini donuts), τα υλικά είναι υγιεινά και εύκολα και επιδέχονται κάποιες παραλλαγές. Αν κάποιος διαθέτει παρόμοια συσκευή, δίνω σήμερα τη συνταγή στην οποία έχω καταλήξει και η οποία είναι η πιο ελαφριά από όσες δοκίμασα: 
6 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλα
175 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
8 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο

Μισό κεσεδάκι γιαούρτι (ή ένα παιδικό γιαουρτάκι φρούτων με γεύση φράουλα ή μπανάνα)
Όσο γάλα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη κρεμώδης σαν πηχτός χυλός

Αναμείξτε την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο,την κανέλα, το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ σε ένα μπολ και στη συνέχεια προσθέτετε αργά το λάδι, το γιαούρτι και όσο γάλα χρειαστεί.  Προετοιμάστε τον παρασκευαστή ντόνατ όπως περιγράφεται στις οδηγίες και ψήστε τα 2-3 λεπτά μέχρι να ξεκολλούν μόνα τους από τις θήκες. Τα αφήνετε σε σχάρα να κρυώσουν. Γαρνίρετε με: άχνη ζάχαρη και κανέλλα, μαρμελάδα φράουλα ή ροδάκινο, λυωμένη κουβερτούρα, γλάσο με άχνη ζάχαρη και νερό ή γλάσο με άχνη και τυρί κρέμα.


6 σχόλια:

  1. Τα ντονατ σου φαίνονται 5νοστιμα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου άνοιξε η όρεξη βραδιάτικα!! Φαίνονται πολύ νόστιμα και πολύ ωραία υλικά!
    Δεν σε πιστεύω ότι χάρισες την παγωτομηχανή!! Θα σε μαλώσω Αμαλία :)
    Πολύ πράμα έχεις όμως βρε παιδί μου... να σου πω την αλήθεια μου βέβαια αν είχα μεγαλύτερη κουζίνα, πιθανολογώ ότι θα ήμουν ασυγκράτητη στις αγορές μου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλωσα με ντόνατς (διότι μεγάλωσα στην Αυστραλία!) οπότε εγκρίνω ομόφωνα την παρόρμηση σου για τη συγκεκριμένη αγορά! Τα λατρεύω, ήταν η αγαπημένη μου λιχουδιά!
    Δυστυχώς λόγω του ότι η κουζίνα μου είναι πολύ μικρή δεν μου επιτρέπεται να είμαι παρορμητική σε ανάλογες αγορές ...και το ομολογώ ότι θα ήθελα πολύ να είχα κάποια παραπάνω εξαρτήματα ή συσκευές... Φευ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, Αμαλία!!! πήρα πριν λίγο καιρό και εγώ μια συσκευή για mini donuts και σκεφτόμουν που θα βρω συνταγή για να τα κάνω...με έσωσες!!! ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ μεγάλο κεφάλαιο άνοιξες Αμαλία μου με τα ντόνατς!!!!
    Πω-πω αυτή την μηχανή μάλλον πρέπει να την κοιτάξω και να την ψάξω, καθώς εγώ πάλι είμαι του άλλου άκρου εδώ και αρκετά χρόνια. Λίγες μηχανές και αξεσουάρ που όμως να με καλύπτουν σε πολλά "εναλλακτικά" επίπεδα λειτουργίας.
    Αλλά τα ντόνατς είναι μεγάλος καημός...
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν λες την συσκευη σε μεγαλο γερμανικο σ/μ την ζαχαρωνα αλλα δεν την πηρα....τωρα χτυπαω το κεφαλι μου! Γιατι κι εγω ψαχνω υγιεινες εναλλακτικες για το κολατσιο του μικρου κι ολο γρινιαζω κι εγω κι αυτος... Αχχχχχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή