ΠΑΣΤΑ-ΦΛΩΡΑ ΣΕ LIGHT-ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ



Όσο κρυώνει σιγά-σιγά ο καιρός, τόσο αρχίζουν να μας λείπουν μερικά γλυκά. Ένα γλυκό που μου αρέσει πολύ να απολαμβάνω το χειμώνα είναι η πάστα-φλώρα, την οποία όμως...αποφεύγω (όπως έχω ήδη ξαναγράψει κάποια στιγμή) να φτιάχνω γιατί κινδυνεύω να φάω όλο το ταψάκι! Μεγάλη αδυναμία! Αναγκαστικά λοιπόν, την ετοιμάζω μόνο όταν περιμένω πολυπληθή παρέα (για να μείνει όσο λιγότερη γίνεται) ή όταν θέλω να την πάω κάπου ως δώρο.  
Από πέρυσι ήθελα να ανεβάσω μία λίγο πιο ελαφριά εκδοχή του γλυκού, που έχω πλέον υιοθετήσει, γιατί η κλασσική εκδοχή έχει αρκετό βούτυρο (ή μαργαρίνη) και αυγά. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι λίγο πιο ελαφριά και επίσης νηστίσιμη. Η ζύμη γίνεται μυρωδάτη λόγω του χυμού πορτοκαλιού και αρκετά τριφτή, σαν ένα νόστιμο μπισκοτάκι! 

Ιδού πώς γίνεται: 
1/3 κούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κούπα ηλιέλαιο
1/3 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Περίπου 400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα 
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της ζύμης (εκτός από το αλεύρι) και τα ανακατεύουμε καλά-καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε με κουτάλι στη ζύμη ανακατεύοντας. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα, δεν θέλει πολύ παίδεμα!
Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι ή ταρτιέρα. Στρώνουμε κάτω τα 2/3 της ζύμης καλύπτοντας και τα τοιχώματα περίπου σε 2 εκατοστά ύψος.  
Απλώνουμε τη μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη. Με το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε, πλάθουμε μπαστουνάκια και διακοσμούμε το γλυκό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. 

15 σχόλια:

  1. Μ'αρέσει!!! Γιατί και δεύτερο κομμάτι θα φάω και τύψεις δεν θα έχω!!! Χαχαχα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, καλά τώρα, το δεύτερο (και το τρίτο) τα τρώω κι εγώ με μεγάλη άνεση!

      Διαγραφή
  2. Μου αρέσει η ιδέα της τριφτής -σαν μπισκοτάκι ζύμης. Την προτιμώ από τη ζύμη που θυμίζει περισσότερο κέικ.
    Πολύ εύκολη συνταγή με λίγα υλικά που δύσκολα λείπουν από το σπίτι.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολα υλικά όντως και αξιοπρεπές το αποτέλεσμα. Και bonus η τέλεια μυρωδιά που ξεχύνεται από το φούρνο!

      Διαγραφή
  3. Να σκεφτείς ότι χθες ήθελα να κάνω τέτοιο γλυκό μα τελικά έφτιαξα κουλουράκια.Γράφω τη συνταγή για νηστίσιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσα στην περίπτωση δηλαδή, σωστό timing!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το δεν "θέλει πολύ παίδεμα"...είναι από τις πιο αγαπημένες μου φράσεις, όταν μιλάμε για γλυκό, Αμαλία μου.

    Όσο για την αγαπημένη πάστα φλώρα, τα λόγια δεν την "περιγράφουν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ταύτιση εκφράσεων Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  5. Ένα κομμάτι πάστα φλώρα είναι πάντε ευπρόσδεκτο! Και ένα δεύτερο, γιατί όχι;; Από τα αγαπημένα γλυκά της οικογένειας! Όσο εύκολα φτιάχνεται, τόσο εύκολα εξαφανίζεται!!!!
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το που είδα light τσίμπησα... θα την δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, μεταξύ μας τώρα με τόση μαρμελάδα δεν την λες και εντελώς light αλλά αν μείνεις στο ένα κομμάτι, κάτι γίνεται!

      Διαγραφή
  7. Αυτή είναι η αγαπημένη μου εκδοχή της νηστίσιμης παστα φλώρας που εγώ την έχω υιοθετήσει! Μα είναι πράγματι πεντανόστιμη... έχεις δίκιο Αμαλία μου!
    Καλό μήνα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού την έχεις υιοθετήσει εσύ Κική μου είναι εγγύηση!

      Διαγραφή
  8. Αμελί, την έφτιαξα τελικά χθες βράδυ! Είναι ωραία, νόστιμη και καθόλου εύθριπτη όπως φοβόμουν. Την έφτιαξα με ελαιόλαδο- όχι κι άσχημη, αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερα να είχα χρησιμοποιήσει ηλιέλαιο όπως σημειώνεις. (κι όπως επέμενε η μητέρα μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή