ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΑΙ ...ΘΑΝΟΣ ΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ!

Η Φρουτοπία ήταν ένα πρωτότυπο τηλεοπτικό κουκλοθέατρο της δεκαετίας του '80, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα μικρά και στα ...μεγάλα παιδιά. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι κάποια αποσπάσματα της Φρουτοπίας διδάσκονται σήμερα στο δημοτικό, τα βρήκα στην φετινή ύλη της Γλώσσας (Δ' Δημοτικού) της Νατάσας!  
Η Φρουτοπία έχει μεγάλη πλάκα και διαβάζεται σήμερα σε έντυπη μορφή (κόμικ) πολύ ευχάριστα. Περιέχει πολλά αστεία λογοπαίγνια περιγράφοντας τις περιπέτειες μία χώρας, της Φρουτοπίας, όπου κατοικούν φρούτα και λαχανικά ελεύθερα. 
Ο Δήμαρχος της Φρουτοπίας είναι ο Αιμίλιος το Μήλο, ενώ κάποιο από τους υπόλοιπους κατοίκους είναι ο Φραγκίσκος το Φραγκόσυκο (γνωστός...εφευρέτης), η Μάτα η Ντομάτα, ο Βρασίδας το Κρεμμύδι, ο Βλάσης το Βλίτο, η Πιπεριά η Φαρμακόγλωσσα (η κουτσομπόλα της γειτονιάς), ο Αρχέλαος το Λαχανιασμένο Λάχανο, η Μαρουλίτα  το Μαρούλι (η οποία είναι η μοιραία γυναίκα της χώρας) και ο Θάνος το Κολοκυθάκι. Πρωταγωνιστής επίσης είναι και ο Πίκος Απίκος, γνωστός ρεπόρτερ-δημοσιογράφος που έρχεται στη Φρουτοπία για να ερευνήσει το μυστήριο της εξαφάνισης του Μανώλη του Μανάβη, γεγονός με το οποίο ξεκινάει η ιστορία της Φρουτοπίας και οι περιπέτειες της μακρινής αυτής χώρας!
Η Φρουτοπία γράφτηκε από τον Ευγένιο Τριβιζά. Κυκλοφορεί πλέον σε τόμους σε μορφή κόμικ και -κατά τη γνώμη μου- είναι πολύ ωραίο δώρο για παιδιά. Η Νατάσα έχει πάρει μερικούς και τους έχει καταευχαριστηθεί, διαβάζει και γελάει συνέχεια με τα αστεία και τις κωμικές καταστάσεις. 
Ο αγαπημένος της ήρωας είναι ο Θάνος το Κολοκυθάκι, πρωταθλητής πυγμαχίας που έχει ως όνειρο να δείρει έναν...μανάβη. Προς τιμή του Θάνου λοιπόν...ένα νόστιμο κολοκυθοφαγάκι σήμερα (που μάλλον δεν θα εκτιμούσε ο Θάνος!!!)
- 1 1/2 κιλό κολοκύθια
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κούπες γάλα ζεστό
- 4 αυγά 
- 2 κούπες τριμμένο τυρί φέτα
- 1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο

- λίγο πιπέρι
- 4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

Τρίψτε τα κολοκύθια στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Αλατίστε κι αφήστε τα να στραγγίσουν σε τρυπητό για τουλάχιστον 1 ώρα. Στίψτε το τριμμένο κολοκύθι με τις παλάμες σας να φύγουν τα επιπλέον υγρά και ρίξτε το μέσα σε κατσαρόλα με το βούτυρο. Σωτάρετέ το ανακατεύοντας για 10' μέχρι να στεγνώσει καλά. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατέψτε για 5' ακόμη. Ρίξτε το ζεστό γάλα και βράστε ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει το μίγμα (γίνεται όπως η μπεσαμέλ). Κατεβάστε από τη φωτιά κι αφήστε το να κρυώσει λίγο. Χτυπήστε ελαφρά με σύρμα τα αυγά και ρίξτε τα στο μίγμα. Μετά προσθέστε την τριμμένη φέτα, τον άνηθο και το πιπέρι. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται (συνήθως δεν χρειάζεται). 
Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ σκεύος (στρογγυλό, για τάρτα) και πασπαλίστε το καλά με τη φρυγανιά (και στα πλαϊνά). Αδειάστε μέσα το μίγμα. Πασπαλίστε και την επιφάνεια με λίγη φρυγανιά. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.

19 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Αμαλία!!!
    Λοιπόν κι εγώ λάτρευα τον Τάνο το κολοκυθάκι αλλά και τους υπόλοιπους της Φρουτοπίας!!!
    Ωστόσο η τάρτα σου είναι το κάτι άλλο!!! Πεντανόστιμη πρέπει να έγινε!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα! Πρόκειται για νόστιμη τάρτα (το όνομα χρησιμοποιείται καταχρηστικά καθώς δεν έχει ζύμη από κάτω) και πολύ δροσερή, η οποία τρώγεται ανετότατα και κρύα-να μη σου πω ότι είναι και νοστιμότερη!

      Διαγραφή
  2. Και ποιος δεν ήταν ξετρελαμένος με τη Φρουτοπία εκείνη την εποχή!! Ακόμα και τώρα μνημονεύω διάφορους ήρωες- άκρως πετυχημένα ολονών τα ονόματα!

    Το κολοκύθι όντως έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες! Όμορφη η κολοκυθόπιτα!

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα, το ρίξαμε και οι δύο στα κολοκυθάκια ε???

      Διαγραφή
  3. Παρόλο που δεν έχω παρακολουθήσει τη φρουτοπία κάτι ατάκες που ακούω τώρα στο ραδιόφωνο είναι εξαιρετικές.
    Η τάρτα πολύ καλή και εύκολη, μου θυμίζει μια πίτα που κάνουμε στα μέρη μας χωρίς φύλλο.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμαλιαααα τι ωραια συνδεση,τι ωραιος συνειρμος!!!με αφορμη την φρουτοπια μας εκανες την κολοκυθοπιτα/ταρτα για τον θανο τον κολοκυθακι....φοβερη εισαι!!!!!την συνταγη αυτη την κανει η πεθερα μου και ειναι πεντανοστιμη,μυριζει καλοκαιρι!!!!
    φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα, είδες...έμπνευση??? Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Απίστευτο όμως με βρήκες έτοιμη να κάνω κολοκυθόπιτα της τεμπέλας!Από το κτήμα έφερα κολοκυθάκια διαφόρου μεγέθους, τα μωρά τ..έφαγα πριν λίγο με λεμόνι σαλάτα και θα κάνω τη πίτα με τα μεγαλύτερα και τα υπόλοιπα ..κολοκυθάκια γεμιστά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα, έπεσα σε...κολοκυθοκατάσταση δηλαδή! Ήρθε κι έδεσε που λένε! Καλοφάγωτα όπως και να τα κάνεις!

      Διαγραφή
  6. Κι εμένα ο αγαπημένος μου ήταν ο Θάνος το κολοκυθάκι! Έχω περάσει ατελείωτες ώρες με τη Φρουτοπία, όπως νομίζω και τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου...
    Πολύ μου άρεσε η τάρτα σου! Και με το τυράκι της μέσα, τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες σουξέ ο Θάνος/ Τύφλα νάχει ο...Σάκης!

      Διαγραφή
  7. Βρε Αμαλία μου, το πιστεύεις ότι δεν έβλεπα Φρουτοπία;
    Μη με ρωτήσεις γιατί, ειλικρινά δεν ξέρω!
    Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι την τάρτα σου θα την έτρωγα με μεγάλη μου χαρά, μιας που είναι εύκολη, άκρως καλοκαιρινή και με υλικά που αγαπώ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού εσύ δεν έβλεπες Φρουτοπία Ερμιόνη μου, μπορείς να αναπληρώσεις τα...κενά με το να την δουν κάποια στιγμή οι μικρές! Νομίζω θα τους αρέσει!

      Διαγραφή
  8. Τι μου θύμισες τώρα! Φρουτοπία. Το θυμάμαι, αμυδρά, σαν όνειρο :)
    Η τάρτα σου μου θυμίζει πολύ στα υλικά και την εκτέλεση μία συνταγή της μαμάς μου που μου αρέσει πολύ! Καλημέρα Αμαλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι μου θύμισες τώρα! Φρουτοπία. Το θυμάμαι, αμυδρά, σαν όνειρο :)
    Η τάρτα σου μου θυμίζει πολύ στα υλικά και την εκτέλεση μία συνταγή της μαμάς μου που μου αρέσει πολύ! Καλημέρα Αμαλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!! Η συγκεκριμένη τάρτα (τις περισσότερες φορές) αρέσει και στα μικρά γιατί δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα το κολοκυθάκι (που ως γνωστόν δεν συγκαταλέγεται, όπως και κάθε πράσινο τρόφιμο, στα αγαπημένα των παιδιών!)

      Διαγραφή
  10. Α! μιλάμε πως μου αρέσει πολύ η κολοκυθένια τάρτα σου Αμαλία μου.
    Αλλά μόνη μου θα την καταναλώσω, καθώς τ' αγόρια έχουν τσακωθεί με τα κολοκυθάκια σχεδόν στο σύνολό τους....
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κράτα τα τη συνταγή για μελλοντική χρήση όταν θα βρεθείς παρέα με κολοκυθοφάγους! Χαιρετισμούς Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή