ΙΠΠΑΣΙΑ

Ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα που, ίσως αδικαιολόγητα, θεωρείται πολυτέλεια για τους πολλούς, είναι η ιππασία.
Είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και παρόλο που σε εμάς τους αδαείς ίσως δείχνει εύκολο και διασκεδαστικό, πρόκειται για ένα άθλημα που απαιτεί χρόνια συστηματικής προσπάθειας (όταν αντιμετωπιστεί βέβαια ως άθλημα). Νομίζω πως ως αρχική ιδέα σε επίπεδο χόμπι, η ιππασία είναι μία πρόταση που αρέσει σε όλες τις ηλικίες, δεν απαιτεί ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση και συνδυάζει πολλά θετικά χαρακτηριστικά, όπως την επαφή με τα ζώα και τη φύση, την χαλάρωση, την αποβολή του στρες και τη μυϊκή ενδυνάμωση. Για όλους αυτούς τους λόγους χρησιμοποιείται πλέον ευρέως θεραπευτικά σε πολλές σωματικές αλλά και ψυχολογικές παθήσεις. 
Για τα παιδιά η ιππασία είναι ιδανική ενασχόληση. Δοκιμάστε να ανακοινώσετε στο παιδί σας ότι θα το πάτε να κάνει μάθημα ιππασίας και αν δεν ακουστούν οι ενθουσιώδεις κραυγές του μέχρι το επόμενο οικοδομικό τετράγωνο...τότε μάλλον έχετε ένα πολύ (μα πάρα πολύ) ολιγαρκές και συγκρατημένο παιδάκι! Για τα παιδιά η ιππασία είναι χαρά και διασκέδαση, ενώ η σχέση με το άλογο τα συναρπάζει και τα ενθουσιάζει. Αναπτύσσουν με το άλογο μία σχέση μοναδική και χαίρονται όλη τη διαδικασία, από την προετοιμασία, μέχρι την επιστροφή του αλόγου στο box του.  
Με αφορμή ένα εκπτωτικό κουπόνι που βρήκα για μάθημα ιππασίας, πήγα με τη Νατάσα για ένα δοκιμαστικό. Όλη την εβδομάδα το παιδάκι μου κοιμόταν και ξυπνούσε με την προσμονή αυτού του γεγονότος, το είχε ανακοινώσει σε όλους τους γνωστούς και συγγενείς και περίμενε πως και πως να φτάσει η Κυριακή! Έφτασε λοιπόν η πολυπόθητη εκείνη μέρα και πήραμε το δρόμο για την εξοχή. Η εμπειρία ήταν τελικά πολύ ευχάριστη και για το παιδί, αλλά και για εμάς (που όση ώρα διήρκεσε το μάθημα της Νατάσας απολαύσαμε ένα χαλαρωτικό καφέ μέσα στη φύση, τα άλογα και τα όμορφα λουλούδια). Το μέρος ήταν γεμάτο με ανθρώπους που ασχολούνται με την ιππασία, που ήταν τελικά πολύ περισσότεροι από όσους περίμενα. Βλέπετε, εγώ πάντα πίστευα ότι η ιππασία είναι μία ενασχόληση πολυτελείας, άποψη που ήταν μάλλον λανθασμένη, καθώς, αν εξαιρέσει κάποιος τον αρχικό εξοπλισμό που όντως έχει κάποιο κόστος, οι ιππικοί όμιλοι έχουν διάφορες προσφορές που το καθιστούν προσιτό (όπως ετήσιες συνδρομές κλπ.)
Στα του μαθήματος τώρα, η Νατάσα κυριολεκτικά...ξεπατώθηκε! Και μιλάμε για ένα παιδί που ασχολείται συστηματικά με το μπαλέτο και τη ρυθμική, οπότε ξέρω πως έχει κάποιο επίπεδο φυσικής αντοχής. Μετά από μία ώρα μαθήματος, τα πόδια της έτρεμαν, δεν είχε κουράγιο να περπατήσει αλλά το πλατύ χαμόγελό της...ήταν η απόδειξη του πόσο απόλαυσε όλη αυτή την εμπειρία! Οι εκπαιδευτές ήταν πολύ σχολαστικοί για να κατανοήσουν τα παιδιά τα θέματα ασφαλείας και γενικά όλα ήταν πραγματικά ξεχωριστά και όμορφα. Μία εμπειρία που τη συνιστώ!

Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες της επίδοξης αμαζόνας μου... 





4 σχόλια:

  1. Είναι το μόνο που δεν μου ζήτησαν αν και νομίζω ότι η κόρη μου κάποτε το σκεφτόταν.
    Νομίζω κάθε άθλημα ή χόμπι αν το αγαπά κάποιος είναι χρήσιμο.
    Μπράβο στη Νατάσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παιδιά έχουν αρκετές ανησυχίες και...εμπνεύσεις τελικά, στην πράξη άλλα τους αρέσουν και άλλα όχι! Το συγκεκριμένο μας άρεσε ως εμπειρία αν και λόγω απόστασης δεν θα μπορούσαμε να το ακολουθήσουμε συστηματικά.

      Διαγραφή
  2. Νομίζω πως την ίδια αντίδραση θα είχε και ο Θ. αν του υποσχόμουν μια μέρα με ιππασία Αμαλία μου :-)

    Του αρέσουν όλα τα ζώα και πάντα προσπαθεί να βρεθεί κοντά τους για να δει με την σειρά του πως αυτά θα αντιδράσουν...

    Πόσο μάλλον να βρεθείς στην ράχη ενός ωραίου αλόγου;

    Καλή συνέχεια σας εύχομαι και καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι ο ενθουσιασμός του θα ήταν πολύ-πολύ μεγάλος! Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή