ΚΟΡΑΗ 4

Στο κέντρο της Αθήνας (πιο κέντρο δεν γίνεται!), στην οδό Κοραή, έξω ακριβώς από την είσοδο του μετρό Πανεπιστήμιο,  υπάρχει ένα ιστορικό μνημείο που λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν. 
Είναι επίκαιρο λόγω των ημερών (γιορτή της 28ης Οκτωβρίου) και αφού εγώ το επισκέφτηκα για δεύτερη φορά πρόσφατα με τη Νατάσα, είπα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την αξιόλογη πρόταση-σύνδεση με την ιστορία της χώρας μας. 

Ο χώρος είναι ιδιωτικός καθώς το κτίριο ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική που τον έχει καταστήσει επισκέψιμο. Από το ενημερωτικό φυλλάδιο που πήραμε στην είσοδο αντιγράφω τα ακόλουθα:
"Το 1938 η Εθνική Ασφαλιστική εγκαταστάθηκε στο νέο υπερσύγχρονο για την εποχή κτίριο, έργο των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Κριεζή και Αναστασίου Μεταξά, στο οποίο είχε προβλεφθεί αντιαεροπορικό καταφύγιο στο υπόγειο.
Λίγες μέρες μετά την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, μέρος του κτιρίου επιτάχθηκε από την κυβέρνηση για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών. Στις 6 Μαΐου 1941 το επέταξαν οι κατοχικές δυνάμεις και εγκατέστησαν διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων και την Kommandatur. Μετά την απελευθέρωση, στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, το μέγαρο επιτάχθηκε για τρίτη φορά από το ΕΑΜ. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου 1945, εγκαταστάθηκαν προσωρινά τα αγγλικά στρατεύματα και μετά την αποχώρησή τους το μέγαρο επέταξε για τελευταία φορά, η ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, το κτίριο δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία μετά την περιπέτεια των επιτάξεων ανέλαβε σημαντικές εργασίες για την αποκατάστασή του και το 1991 συντήρησε και παρέδωσε στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, τα οποία αποτελούν σήμερα ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής."
Η είσοδος του υπογείου

Βαριές μεταλλικές πόρτες, οι οποίες τοποθετήθηκαν επειδή ο χώρος αρχικά προορίζονταν για αντιαεροπορικό καταφύγιο 

Στους τοίχους των χώρων όπου φυλάσσονταν οι κρατούμενοι σώζονται επιγραφές τους, ονόματα, ημερομηνίες και σκίτσα. Κάποιοι διηγούνται ακόμα και την ιστορία τους και η εμπειρία για τον επισκέπτη είναι πραγματικά συγκινητική... 





Πληροφορίες για το χώρο, το ωράριο λειτουργίας και πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ

2 σχόλια:

  1. εχει πολυ ενδιαφερον ο χωρος πράγματι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Αμαλία μου!!! Εγώ πάντως δεν ήξερα τίποτα απ' όλα αυτά!! Ευχαριστώ για το ωραίο και πληροφοριακό ποστ!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή