ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ


Η καθημερινότητα χωρίς υδατάνθρακες δεν είναι εύκολη υπόθεση, σας το ομολογώ εκ πείρας! Στην αρχή που αποφάσισα να  ακολουθήσω πειραματικά αυτό το διατροφικό μοντέλο για λόγους υγείας, ήμουνα σίγουρη ότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Οι επιλογές που ξεδιπλώνονταν μπροστά μου φάνταζαν τόσο περιορισμένες, που περίμενα πώς σύντομα θα κουραζόμουνα και θα εγκατέλειπα την προσπάθεια. 
Ευτυχώς το ψάξιμο στο διαδίκτυο, οι επιδρομές σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων και οι προσωπικοί πειραματισμού βοήθησαν πολύ: σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι αυτοί οι πρώτοι 7 μήνες πέρασαν ευκολότερα από όσο πίστευα. Τα φαγητά και τα γλυκά που εοτιμάζω τις περισσότερες φορές έιναι εφάμιλλα σε γεύση και νοστιμιά με τις αυθεντικές συνταγές και τα τρώνε με ευχαρίστηση όλοι στο σπίτι!  
Μία από αυτές τις πολύ επιτυχημένες συνταγές, που πλέον την ακολουθούμε όλοι οικογενειακά, εξελίχθηκαν οι λαχανοντολμάδες χωρίς ρύζι. 
Αν κι εσείς έχετε λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε υδατάνθρακες, ακολουθείστε αυτή τη συνταγή και θα με θυμηθείτε!

Πλένουμε ένα αφράτο λάχανο και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και όταν κοχλάσει τοποθετούμε προσεκτικά το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω. Το βράζουμε 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και το αφήνουμε για λίγο, έτσι ώστε να κρυώσει. Εντωμεταξύ ζυμώνουμε τον κιμά. 
Σε 500 γρ. κιμά προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 ξερό τριμμένο κρεμμύδι, ένα ματσάκι άνηθο και ένα ματσάκι μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ.ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, όχι πολύ όμως, για να παραμείνει αφράτος!
Βγάζουμε ένα-ένα φύλλο από το λάχανο, τοποθετούμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ντολμά. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε κάτω μία στρώση φύλλα λάχανου και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες . Από πάνω τούς σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο τοποθετημένο ανάποδα, για να μην μετακινούνται κατά το βράσιμο. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό, ίσα να σκεπάζει τους ντολμάδες, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά.

Για το αυγολέμονο:
Χτυπάμε πολύ καλά το ασπράδι από ένα αυγό μέχρι να γίνει κάτασπρο, μετά προσθέτουμε τον κρόκο και λίγο-λίγο το χυμό από ένα λεμόνι. Στο τέλος προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζεστό ζωμό του φαγητού και σβήνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε το φαγητό, κουνάμε καλά την κατσαρόλα να πάει παντού και αφήνουμε στο σβησμένο μάτι (που έιναι ακόμα ζεστό) για 20 δευτερόλεπτα. Έτοιμο!!


3 σχόλια:

  1. Μου αρεσουν πολύ οι λαχανοντολμάδες!
    Καλό μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πως ήταν χωρίς ρύζι πιο σφιχτοί? από γεύση ποια η διαφορά. Επειδή κάνω κετογονική δίαιτα σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω κινόα. δεν ξέρω αν το πληγούρι έχει πολλούς υδατάνθρακες. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή