ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Ένα μεγάλο πρόβλημα (ίσως το μεγαλύτερο για κάποιους, συμπεριλαμβανομένης και της υποφαινόμενης) σε μία διατροφή χωρίς υδατάνθρακες είναι η έλλειψη του ψωμιού. Δύσκολο, πολύ δύσκολο, να μη μπορείς να φας ένα σαντουϊτσάκι για σνακ ή  να συνοδεύσεις με λίγο ψωμάκι το ωραίο σου λαδερό φαγητό. 
Τον πρώτο καιρό που ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, τη διατροφή  χωρίς υδατάνθρακες δηλαδή, δοκίμασα πολλές σχετικές συνταγές για να καταφέρω να βρω κάτι που να μοιάζει κάπως με το γνωστό και αγαπημένο μας ψωμάκι. Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελλάθηκα με κάποια από αυτές τις προσπάθειες, το αποτέλεσμά τους ήταν κάτι που οπτικά προσομοίαζε, αλλά στη γεύση απείχε πολύ. 
Τελικά, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί και αφού παρακολούθησα δεκάδες σχετικά βιντεάκια στο Youtube, κατέληξα σε μία συνταγή που δίνει νόστιμα "ψωμάκια" που δεν έχουν μεγάλη απόκλιση στη γεύση από ένα πολύσπορο κλασσικό ψωμάκι και τα οποία ετοιμάζονται κυριολεκτικά σε 5 λεπτά! Έκτοτε τα ετοιμάζω κάθε 3-4 μέρες, τα αποθηκεύω σε σακουλάκια στην κατάψυξη και έχω μόνιμα νόστιμα, αφράτα και μαλακά ψωμάκια για κάθε χρήση. 
Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε είναι κάποια συγκεκριμένα, ιδιαίτερα υλικά, τα οποία όμως αν κάποιος τα έχει ήδη προμηθευτεί (βρίσκονται κυρίως σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων) είναι ζήτημα ελάχιστων λεπτών να τα αναμίξει και να τα βάλει στο φούρνο.

Για 10 στρογγυλά ψωμάκια θα χρειαστούμε:
2,5 κούπες τσαγιού αλεύρι αμυγδάλου
10 κ.σ. ψύλλιο σκόνη* 
2 κ.γ. μπέκιν πάουντερ (υπάρχει και εκδοχή χωρίς γλουτένη)
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.σ. στέβια ή 1 κ.σ. ερυθριτόλη
3/4 κούπας τσαγιού ασπράδια αυγού
4 κ.γ. μηλόξυδο
2 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό

(Το ψύλλιο είναι μία σκόνη φυτικής προέλευσης που έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά και να μετατρέπεται σε τζελ δίνοντας έτσι συνοχή στα μίγματα. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό καθώς πρόκειται ουσιαστικά για φυτικές ίνες.)

Για την παρασκευή απλώς ανακατεύουμε πρώτα καλά όλα τα στερεά υλικά και μετά προσθέτουμε ένα προς ένα. με τη σειρά που αναγράφονται και τα υγρά υλικά. Αφήνουμε το μίγμα περιπου 10 λεπτά στην ησυχία του (για να τραβήξει τα υγρά) και μετά με βρεγμένα χέρια πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σοτ μεσαίο ράφι του φούρνου στις αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά. 

2 σχόλια:

  1. Εκτός από το ψύλλιο που το ήξερα ως υλικό για φαρμακευτική χρήση, τα άλλα υλικά πραγματικά δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να φτιάξεις κανείς ένα όμορφο ψωμάκι Αμαλία μου. Εύχομαι να ξεπεραστούν τα προβλήματα υγείας και να η υγιεινή διατροφή να κάνει το θαύμα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολύ, ευτυχώς κοντεύω να τα συνηθίσω πια τα σχετικα "ψωμοειδη" και τα ιδιαιτερα γλυκά αυτής υηε διατροφής!!

      Διαγραφή