ΠΑΣΤΑ-ΦΛΩΡΑ Η ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ

Δεν ξέρω αν έχετε κάποιες συνταγές (γλυκές ή άλμυρές, δεν έχει σημασία) που αποφεύγετε να τις φτιάξετε γιατί ... δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε! Εγώ έχω κάποιες αυτής της κατηγορίας και μία εξ΄αυτών είναι η πάστα-φλώρα! Κυριολεκτικά μπορώ να φάω όλο το ταψί! Για το λόγο αυτό δεν την φτιάχνω συχνά, επειδή όμως την παρασκεύασα πρόσφατα και πρόλαβα να την βγάλω και φωτογραφία (εννοείται ότι πλέον αποτελεί μακρινή ανάμνηση!) γράφω σήμερα τη συνταγή!
Υλικά
1 νεροπότηρο ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
1/2 κουτί (από τα στρογγυλά) φυτική μαργαρίνη
1 βανίλια
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κάτι λιγότερο από 500 γραμμάρια)
Μαρμελάδα της προτίμησής σας (συνήθως χρησιμοποιώ φρούτα του δάσους ή βερύκοκο)

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη, τους κρόκους, το μαλακό βούτυρο και τη βανίλια για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το αλεύρι λίγο λίγο με το χέρι. Μόλις η ζύμη γίνει εύπλαστη και ξεκολλάει από τα χέρια σας, είναι έτοιμη (δεν θα πάρει και τα 500 γραμμάρια, κάτι λιγότερο θα χρειαστείτε). Στρώνετε τα 3/4 της ζύμης σ’ ένα ταψάκι (εγώ χρησιμοποίησα αντικολλητική ταρτιέρα, αν χρησιμοποιήσετε απλό ταψάκι ή πυρέξ χρειάζεται ελαφρύ βουτύρωμα για να μην κολλήσει) κι από πάνω βάζετε μαρμελάδα της προτίμησής σας. Mε το υπόλοιπο της ζύμης κάνετε κορδόνια και τα απλώνετε πάνω στη μαρμελάδα. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Υποτίθεται ότι πρέπει να κρυώσει καλά για να την κόψετε (γιατί αλλιώς η μαρμελάδα κυλάει) αλλά στο δικό μας σπίτι τρώγεται κυρίως ζεστή!!!

13 σχόλια:

  1. Αγαπημένη Amelie τα γούστα μας φαίνεται να ταιριάζουν ιδιαίτερα! Πολύ λαχταριστή η πάστα φλώρα σου, έτσι κόκκινη και ροδοψημένη που είναι! Άσε που η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολλά υλικά, το καλύτερό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο χειμωνιάτικο γλυκό, ότι πρέπει για να συνοδεύσεις το καφεδάκι σου δίπλα στο τζάκι. Μια και στα μέρη μου έχει πολύ κρύο, ταιριάζει απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ αγαπημένο γλυκάκι! Και εύκολο σχετικά! Και εγώ δεν το φτιάχνω γιατί τα παιδιά μου είναι της σοκολάτας και θα το φάω όλο μόνη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Jeanne μου είναι όντως εύκολη συνταγή με λίγα υλικά και χωρίς περιθώρια αποτυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pavlako μου πολύ χαίρομαι που κατάφερες τελικά να επισκεφθείς το blog, ελπίζω να σε βρίσκω συχνά εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη big mama είναι πανεύκολο πράγματι, θα ομολογήσω ότι, αν και μαγειρεύω από πολύ μικρή και μου αρέσει, τα τελευταία χρόνια τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνω προσπαθώ να είναι πιο απλά. Δεν έχω πια συχνά την διάθεση για πολύπλοκα και "μπελαλίδικα" πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γλυκιά μου Amelie, είσαι φοβερή και συ και τα γλυκά σου. Ένα έχω να πω. Η πάστα φλώρα σου είναι must!

    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Merci matriga αν και δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, πάντα ευγενική είσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα, δεν υπερβάλλω καθόλου.
    Για του λόγου το αληθές, κάνε μου μια επίσκεψη το βραδάκι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Amelie μου είναι βέβαιο ότι σου πέτυχε!
    Κι εμείς αγαπάμε πολύ την πάστα φλώρα, παλιά νόμιζα ότι είναι από τα πιο δύσκολα γλυκά, όταν ξεκίνησα να την φτιάχνω είδα ότι είνα απλούστατη!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοια βλέπω αυτή την ώρα και θα τη κάνω την ατασταλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεωγράφος25/11/09 17:30

    Εξαιρετική γεύση (παίζει ρόλο και η μαρμελάδα) , την δοκίμαζα επι 3 ημέρες. Κάθε φορά μου φαινόταν και πιο νόστιμη. Υγιεινή διατροφή με αγνά υλικά παρέα με παραμυθένιες ιστορίες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεωγραφος25/11/09 17:31

    Φανταστική !! Τη δοκίμαζα επι 3 ημέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή