Σιγά-σιγά μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, γεγονός που σηματοδοτεί περισσότερα καλέσματα για φαγητό και ωραίες συναθροίσεις! Επειδή άρχισα να αναζητώ κάποιες δοκιμασμένες (και κάπως γρήγορες) συνταγές μου, θα γράψω σήμερα μία ωραιότατη τυροπιτούλα που γίνεται γρήγορα, εύκολα και είναι εγγυημένα νόστιμη! Γίνεται δε τόσο εύκολα και γρήγορα που ακόμα και αρχάριοι μπορούν άνετα να την εκτελέσουν. Να τι θα χρειαστούμε για ένα πυρέξ κανονικού μεγέθους (στη φωτογραφία έχω κάνει διπλή δόση γιατί το ταψί είναι αρκετά μεγάλο λόγω πολλών καλεσμένων!):
1/4 κιλό φύλλο κρούστας
2 κούπες τριμμένη φέτα και ανθότυρο
2 κούπες διάφορα κίτρινα μαλακά τυριά τριμμένα
1 κούπα γάλα
4 αυγά
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
λίγο πιπέρι
λίγη πάπρικα
1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
Αφήνουμε λίγη ώρα τα φύλλα ακάλυπτα να ξεραθούν και τα σπάμε σε κομμάτια (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα που περίσσεψαν από προηγούμενες πίτες και που τα έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη). Ανακατεύουμε τα τυριά με το πιπέρι. Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί και στρώνουμε μέσα αρκετά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ελαφρά. Πασπαλίζουμε με αρκετό τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε στρώνοντας φύλλα και τυρί, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Πρέπει να τελειώσουμε με φύλλα. Χτυπάμε τα αυγά, ρίχουμε μέσα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την πάπρικα και περιχύνουμε με το μίγμα την πίτα. Την αφήνουμε να ποτίσει καλά με τα υγρά τουλάχιστον 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Σερβίρετέ τη ζεστή και σίγουρα θα εισπράξετε πολλά συγχαρητήρια από μεγάλους και μικρούς (ιδιαίτερη επιτυχία έχει αυτή η τυροπιττούλα και στα παιδάκια!).
με τέτοια ποικιλία τυριών πως να μη γίνει ανάρπαστη η πιτούλα σου, θα βάλουμε και κρασάκι ή μπυρίτσα και θα την τσακίσουμε, μικροί μεγάλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια στα χεράκια σου
Τυροπιτούλα ε? Αγαπημένη γεύση! Άμεσα αντιγράφω τη συνταγή και την προωθώ στην αρμόδια για να την εκτελέσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και είμαι οπαδός της πιο light και υγιεινής διατροφής, ενίοτε υποκύπτω σε ορισμένες γεύσεις στις οποίες έχω αδυναμία, μία εξ΄αυτών είναι και η τυρόπιτα. Η δική σου φαίνεται νόστιμη και σίγουρα είναι εύκολη, σύντομα θα τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλίααααααααααααα,
ΑπάντησηΔιαγραφήπίασε ένα κομματάκι καλή μου!
Δεν ξανά διαβάζω κανένα blog μεσημέρι καιρός.
Όλο το λέω, και όλο δεν το κάνω!
Pavlo, δώσε τη συνταγή στη γυναικούλα σου και δεν θα μετανιώσεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήJeanne η συνταγή είναι όντως βόμβα θερμίδων, αυτό δεν κρύβεται, αλλά μία στις τόσες ακόμα κι εσείς οι καλλίγραμμες μπορείτε να υποκύπτετε στους πειρασμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope κι εγώ το ίδιο παθαίνω, τέτοια ώρα μάλιστα είμαι στο γραφείο και διαβάζω όλες αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές στα blogs σας και με πιάνει μία λαχτάρα απερίγραπτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα φίλη μου, καλέ πως μου ξέφυγες εσύ; όπου τυρί κι εγώ μέσα!Ας είχα ενα κομματάκι πρωί πρωί για το εργαστήρι μου!αυτός ο 'ανδρας μου όλο κρεατοπρασόπιτες κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου αχτίδα, μήπως να ιδρύσουμε ένα Σύλλογο των απανταχού τυρόπληκτών??? Αλλά και η κρεατοπρασόπιτα που αναφέρεις υποθέτω ότι θα έχει μεγάλη νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα εμπειρία πρέπει να είναι , θα πω στη γυναίκα μου να την ετοιμάσει και θα σας πω εντυπώσεις !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή