ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΜΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ (ΧΟΣΑΦΙ)

Τα ξερά φρούτα πάντα μου φέρνουν στο νου τη θαλπωρή των Χριστουγέννων και την ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα που τα συνοδεύει! Λίγο η μυρωδιά των μπαχαρικών που αναδύουν, λίγο τα ζεστά, σκούρα τους χρώματα, τα έχω συνδυάσει με το χειμώνα και την εορταστική περίοδο. Το Χοσάφι είναι μία μικρασιατική συνταγή που γίνεται με αποξηραμένα φρούτα και τρώγεται με πολλούς τρόπους: σκέτη φυσικά (χλιαρή ή κρύα), με συνοδεία γιαουρτιού ή παγωτού. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και λίγο κονιάκ όταν κρυώσει για αυτούς που συμπαθούν τη γεύση του αλκοόλ. Όπως και να το κάνετε πάντως είναι μία πολύ νόστιμη και υγιεινή γλυκιά γεύση! Τα υλικά είναι τα ακόλουθα:

- 400 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 200 γρ. ξερά σύκα
- 200 γρ. ξερά βερύκοκα
- 200 γρ. σταφίδες (καλύτερα να είναι μισές ξανθές και μισές μαύρες)
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλλα
- 1 πορτοκάλι

Σε μία λεκάνη ψιλοκόβουμε τα ξερά φρούτα και τα σκεπάζουμε με χλιαρό νερό. Τα αφήνουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και 1,5 λίτρο νερό. Κόβουμε και το πορτοκάλι σε ροδέλες και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα μαζί με την κανέλλα. Βράζουμε τα φρούτα για περίπου 15 λεπτά.

4 σχόλια:

  1. γαστεροπλήξ30/11/09 12:32

    μοσχοβόλισε κορίτσι μου,
    εμένα πάλι μου θυμίζει Πάσχα, αφού πάντοτε φρόντιζαν να υπάρχει χοσάφι για εμάς τα παιδιά τη Μεγάλη Παρασκευή όταν οι μεγάλοι της οικογένειας τηρούσαν απόλυτη νηστεία.
    μου αρέσει πολύ, αν το συνοδεύσουμε και με φρέσκα φρούτα, μήλα, αχλαδια, πορτοκάλι, να βράσουν όλα μαζί τότε βουτάω στην κατσαρόλα και ποιος θα με σταματήσει!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδες τελικά γαστερόπληξ, ανάλογα με τις συνήθειες κάθε οικογένειας διαμορφώνονται και οι αναμνήσεις μας! Εσύ Πάσχα, εγώ Χριστούγεννα! Εγώ δεν το έχω συνδυάζει με νηστεία γιατί το είχαμε συχνά στο σπίτι, το έφτιαχνε η γιαγιά μου και συνήθως το τρώγαμε με γιαούρτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμαλία,
    διαβάζοντας τούτην την συνταγή πολύ μου άρεσε η ιδέα της και σας "φλας" μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω για μια ωραία τάρτα. Από κάτω μια λεπτή στρώση κρέμα ζαχαροπλαστικής και απο πάνω το Χοσάφι.
    Μια άλλη διάσταση θα της έδινε νομίζω :-)
    Καλημέρα και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Penelope ωραία ιδέα! Θα τη δοκιμάσω κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή