ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας θα σας εκμυστηρευτώ ότι το γιουβέτσι ήταν ανέκαθεν ένα φαγητό που αντιπαθούσα! Δεν ξέρω τι μου έφταιγε, δεν ξέρω το πώς και το γιατί αλλά ποτέ δεν το λαχτάρησα σαν γεύση. Πριν από 2-3 χρόνια, έψαχνα κάτι παραδοσιακό για να ετοιμάσω σε κάποιους θείους και ηλικιωμένους συγγενείς που θα έρχονταν στο σπίτι και αποφάσισα να κάνω γιουβέτσι. Επειδή ήθελα να τους κάνω καλή εντύπωση και να τους ευχαριστήσω, έψαξα σε πολλές συνταγές και κατέληξα σε μία ... σύνθεση αυτών, σύνθεση που είχε ως αποτέλεσμα το νοστιμότερο και πιο μυρωδάτο γιουβέτσι! Έτσι, όχι μόνο εντυπωσίασα τους συγγενείς μου αλλά και εμένα την ίδια! Έκτοτε το γιουβέτσι μου είναι πολύ δημοφιλές και τείνει να γίνει το σήμα-κατατεθέν των οικογενειακών τραπεζιών. Τα υλικά είναι τα ακόλουθα:

- 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- Eλαιόλαδο (περίπου μισό φλυτζάνι)
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα (1 κονσέρβα)
- 1 φλ. κόκκινο κρασί
- ½ κιλό κριθαράκι μέτριο
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- Αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη


Σε κατσαρόλα βάζω λίγο από το λάδι και σοτάρω το κρέας καλά από όλες τις πλευρές.
Στη συνέχεια προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και την πιπεριά και συνεχίζω το σοτάρισμα. Σβήνω με το κρασί και ρίχνω τη ντομάτα, τη ζάχαρη, νερό ζεστό (1,5 λίτρο γιατί θα μου χρειαστεί μετά για το κριθαράκι) και το αφήνω να βράσει μέχρι να γίνει μαλακό (τουλάχιστον 1 ώρα). Προς το τέλος αλατοπιπερώνω. Σε άλλη κατσαρόλα βάζω 2-3 κουταλιές σούπας λάδι και όταν ζεσταθεί, ρίχνω το κριθαράκι και ανακατεύω καλά 3-4 λεπτά να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο. Προσοχή: δεν θέλουμε να ξανθύνει και να καεί! Μεταφέρω το κρέας στη γάστρα ή στο πυρέξ. Μετρώ τη σάλτσα και αν χρειάζεται, συμπληρώνω με ζεστό νερό. Πρέπει η αναλογία να είναι 1 φλυτζάνι κριθαράκι με 3 φλυτζάνια σάλτσα περίπου. Διορθώνω το αλάτι αν χρειάζεται. Βάζω το κριθαράκι στο ταψί και το ανακατεύω καλά. Το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 για 40 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας μερικές φορές.
Αν θέλω το πασπαλίζω με τυρί τριμμένο.

*Μην παραλείψετε το "τσιγάρισμα" στο κριθαράκι γιατί είναι το μυστικό για να μη λασπώσει και να γίνει σπυρωτό!

10 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο! Δεν έχω τσιγαρίσει ποτέ το κριθαράκι, θα δοκιμάσω την συμβουλή σου την επόμενη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαλία, την επόμενη φορά, θα σου προτείνω να κάνεις ένα γιουβετσάκι με γαρίδες, με παρόμοιο τρόπο που έκανες αυτό.
    Γαρίδες μεγάλες σε μέγεθος που θα τις κάνεις με σαλτσούλα αρκετή και με υλικά που σου αρέσουν (εγώ έβαλα, ντομάτα, πιπεριές δύο χρώματα, κρεμμυδάκι, σκορδάκι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγους κόκκους μπαχάρι).
    Αυτά τα έφτιαξα πουρνό-πουρνό χθες πρωί και το απογευματάκι που γύρισα τα ζέστανα και μετά έφτιαξα το κριθαράκι το οποίο φούρνισα και λίγο πρίν το τελείωμα του ψησίματος έριξα και φέτα τριμμένη.

    Εγινε πολύ καλό και ήταν το πρώτο πιάτο, μαζί με κεφταδάκια φούρνου, χοιρινό μπουκιές σε πορτοκάλι, σαλάτες, ντρέσινγκ γιουρτιού, πιττούλες ψημένες και τούρτα πορτοκαλιού για τα γεννέθλια του καλού μου χθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Big mama να το δοκιμάσεις, με το τσιγάρισμα το κριθαράκι γίνεται σπυρωτό και ακόμα και αν το ξαναζεστάνεις δεν λασπώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Penelope, καταρχήν να σου ευχηθώ να σου ζήσει ο καλός σου και να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος! Χαρά στο κουράγιο σου να κάνεις τραπέζι καθημερινή μετά τη δουλειά! Μπράβο σου! Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή, κάποια στιγμή που θα καταφέρω να πείσω την υπόλοιπη οικογένεια (που δεν συμπαθούν τα θαλασσινά) θα την ετοιμάσω με πολλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που να δεις τι συνέχεια είχε η βραδιά μου.... χα,χα,
    Αμα μπεις στο blog θα με καταλάβεις!
    1.00 το βράδυ πήγα στο κρεββάτι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμαλία μου,
    Για άλλη μια φορά μας έδωσες ρέστα!
    Με ότι καταπιάνεσαι τα πας περίφημα. Μπράβο φιλενάδα μου!

    Φιλάκια πολλά!
    Υ.Γ. Βλέπω έχεις γίνει πιο δραστήρια και έχεις πολλούς fan και σε καμαρώνω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεωγράφος9/12/09 22:06

    Ενα εκπληκτικό πιάτο!!Σαςτο συνιστώ ανεπιφύλακτα!Εγω που ανέκαθεν αντιπαθούσα το γιουβέτσι.
    Το εφτιαξε η γυναικα μου ακολούθώντας πιστά τη συνταγή.Αmelie σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Penelope μπήκα στο blog σου και κατάλαβα, σου έχω αφήσει σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Matriga ευχαριστώ πολύ, είσαι πάντα ευγενική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεωγράφε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή