Καλή εβδομάδα να έχουμε! Σήμερα σηκώθηκα με το ζόρι από το κρεββάτι, κακόκεφη γιατί τελείωσε πια η εορταστική περίοδος. Υπάρχει μία διάχυτη μελαγχολία στην ατμόσφαιρα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεστολίστηκαν και πήραν τη θέση τους στα πατάρια, στις αποθήκες ή... στα σκουπίδια, τα φωτάκια ξεκρεμάστηκαν και τα σχολεία άνοιξαν και πάλι (προς μεγάλη απογοήτευση των περισσότερων παιδιών!). Το μόνο που μας έμεινε πλέον από τις γιορτές είναι τα δώρα που λάβαμε και τα ... κιλά που πήραμε! Για να τα χάσουμε θα πρέπει να σταματήσουμε για λίγο τα γλυκά που κατά κόρον καταναλώσαμε τον τελευταίο μήνα και να φροντίσουμε έτσι ώστε η καθημερινή μας διατροφή να είναι ισορροπημένη θερμιδικά. Ωραία τα λέω στη θεωρία, για να δούμε όμως πώς θα τα εφαρμόσω στην πράξη! Προς το παρόν και για να μην πέσω κατευθείαν στα ψητά και στις νερόβραστες σαλάτες, αποφάσισα να φτιάξω ένα κλασσικό κοτοπουλάκι στο φούρνο με πατάτες, έτσι ώστε η μετάβαση να είναι πιο ομαλή! Από τότε που ανακάλυψα τη γάστρα, εδώ και λίγα χρόνια, σχεδόν όλα τα φαγητά του φούρνου τα κάνω σε αυτήν. Έτσι και το κοτόπουλο φυσικά! Όλοι ξέρετε να κάνετε κοτόπουλο στο φούρνο, είναι ένα φαγητό εύκολο και απλό, απλώς σήμερα θα σας δώσω τη δική μου εκδοχή που την κάνω χρόνια και πάντα δίνει ένα νόστιμο φαγητό με πολύ ωραία, γλυκιά σάλτσα. Ιδού τα υλικά:
- 1 κοτόπουλο
- 1,5 κιλό πατάτες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες
- 1 ολόκληρο κρεμμύδι
- χυμός από 4 πορτοκάλια
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
- 3 γεμάτες κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- ελαιόλαδο
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω και τοποθετούμε στο εσωτερικό του το κρεμμύδι. Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στη γάστρα μαζί με το κοτόπουλο. Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε τους χυμούς πορτοκαλιών και λεμονιού, το μέλι, το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με το μίγμα και μετά σκόρπίζουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Στο τέλος ρίχουμε και το λάδι (δεν χρειάζεται πολύ, περίπου 1 φλυτζανάκι καφέ). Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1,5 ώρα, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε μισή ώρα ακόμα μέχρι να χρυσίσει.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
αυτό το ξαπλωμένο πάνω στις πατατούλες κοτοπουλάκι πολύ μου αρέσει!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ... ΕΙΔΙΚΑ Η ΓΑΣΤΡΑ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατη η εκδοχή σου Αμαλία μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το σκεφτόμουνα για αύριο ή μεθαύριο το κοτοπουλάκι στον φούρνο!
Όσο για τα "κέφια" μια από τα ίδια όλοι μας καλή μου. Και το χειρότερο που μου φαίνεται εμένα, είναι ότι τα πολύχρωμα φωτάκια, δώσανε την θέση τους και πάλι στο σκοτάδι των μουντών δρόμων τα βράδια στην πόλη. Αχ, πως δεν μου αρέσει καθόλου αυτό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαστερόπληξ είδες πώς έχει βολευτεί το κοτοπουλάκι? Αραχτό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix ελπίζω να μην εννοείς κάτι για την ηλικία μου!!! Χι Χι!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope μου η αλήθεια είναι ότι όντως οι δρόμοι πλέον είναι σκοτεινοί και απειλητικοί αλλά αυτός δεν είναι ο κύκλος των εποχών? Ευελπιστούμε ότι θα περάσει σύντομα ο καιρός και θα μας έρθει η άνοιξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίο θέαμα το κοτοπουλάκι με τις πατατούλες, το είδα πρωί-πρωί και μου άνοιξε η όρεξη! Κι εγώ χρησιμοποιώ πορτοκάλι χυμό και έχω να πω ότι τέτοιες νόστιμες πατάτες δεν θα έχετε ξαναφάει σίγουρα! Θα δοκιμάσω όμως και τις προσθήκες που προτείνεις Amelie, σίγουρα θα προσθέσουν έξτρα νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήJeanne μου εγώ το χυμό πορτοκάλι τον χρησιμοποιώ και στα μπιφτέκια με πατάτες και εκεί ταιριάζει! Μάλιστα, τόσο τον έχουμε συνηθίσει στο σπίτι, που μία φορά που δεν είχα πορτοκάλια και έβαλα μόνο λεμόνια (κατά το κλασσικότερο!) στο κοτόπουλο+πατάτες δεν μας άρεσε το φαγητό, έχουμε μάλλον εθιστεί στην γλυκιά πορτοκαλένια γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφή