"ΣΟΥΦΛΕ" ΕΛΑΦΡΥ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Το σημερινό φαγάκι δεν είναι σουφλέ, αλλά δεν έβρισκα πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω και επειδή ψήνεται σε ταψί σουφλέ (ψηλό και βαθύ), δανείστηκα τον όρο! Είναι εγγυημένα πολύ νόστιμο αλλά συγχρόνως και υγιεινό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οποιαδήποτε λαχανικά και τυριά έχουμε διαθέσιμα και να αυτοσχεδιάσουμε, χωρίς όμως να επιβαρυνόμαστε με λιπαρά, πλην αυτά των τυριών που μπορούν όμως να είναι πιο ελαφριά (πχ. μανούρι, κατίκι κλπ.). Είναι επίσης ένας ωραίος τρόπος να φάνε λαχανικά και τα «δύσκολα» στο φαγητό παιδάκια, γιατί δεν είναι απόλυτα εμφανές το τι περιέχει!
Για ένα ταψάκι σουφλέ απαιτούνται:
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί ή οποιοδήποτε παξιμάδι (κρίθινο, επτάζυμο κλπ.) ή φρυγανιές 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια
1 μελιτζάνα σε κυβάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Επιπλέον λαχανικά (πχ. λίγο αρακά, πράσο, καρότο κλπ.)
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, στραγγισμένες, κομμένες σε κυβάκια
Λίγες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 κουταλίτσα ρίγανη, θυμάρι ή φασκόμηλο
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια
150 γρ. γιαούρτι
Λίγο ελαιόλαδο (4-5 κουταλιές σούπας)
Αλατοπίπερο
Τρίβουμε στο μπλέντερ το παξιμάδι και το ανακατεύουμε με την παρμεζάνα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το λαδάκι το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα με αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, τη ρίγανη, το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο, το γιαούρτι, τις ελιές και τις ντομάτες. Αλείφουμε με λάδι το βαθύ ταψί του σουφλέ και καλύπτουμε τον πάτο με ένα λεπτό στρώμα από το μίγμα του τριμμένου παξιμαδιού. Μετά βάζω το μίγμα λαχανικών και εναλλάξ πεξιμάδι-λαχανικά. Από επάνω ρίχνω ένα πιο παχύ στρώμα παξιμαδιού. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

1 σχόλιο:

  1. Ωραί η ιδέα σου Αμαλία. Γιατί σίγουρα είναι ελαφρύ το γευστικό αποτέλεσμα (αν και με τα τόσα πολλά λαχανικά θα έχω ένα μικρό πανικό στο στομάχι μου)
    Καλό ΣΚ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή