ΨΑΡΟΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΨΑΡΟΜΠΙΦΤΕΚΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημεία τριβής ανάμεσα σε μικρά παιδιά και μαμάδες είναι το φαγητό! Όσες είναι μαμάδες  ξέρουν εκ -πικρής- πείρας ότι αν ένα μικρό παιδί δεν θέλει να φάει κάτι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει γνώμη. Οι συνήθεις κατηγορίες τροφών που αποτελούν "μήλον της έριδας" και έναυσμα για μεγαλοπρεπείς καβγάδες είναι τα λαχανικά, τα όσπρια, ενίοτε τα φρούτα και καμιά φορά τα ψάρια και θαλασσινά. Εγώ ευτυχώς δεν έχω να αντιμετωπίσω πολλές τέτοιες ιδιοτροπίες, καθώς κράτησα εξαρχής μία -αυστηρή το ομολογώ!- στάση σε αυτό το θέμα, το παιδάκι μου έμεινε δυο-τρεις φορές νηστικό και συνειδητοποίησε ότο αν θέλει να φάει υπάρχει μόνο το συγκεκριμένο φαγητό στο σπίτι. Η τακτική απέδωσε και έκτοτε δεν έχουμε πολλές αντιπαραθέσεις, καθώς, όπως η ίδια λέει, υπάρχουν φαγητά που πρέπει να τα φάει "αναγκαστικά"! Ένα εξ΄αυτών είναι και το ψάρι, το οποίο τρώει μεν, αλλά η έκφρασή της είναι παρόμοια με αυτήν που υποθέτω ότι είχε ο Σωκράτης όταν έπινε το κώνειο! Επειδή λοιπόν εσχάτως τη λυπήθηκα, έψαξα να βρω εναλλακτικές συνταγές με κάπως λιγότερο έντονη τη γεύση του ψαριού. Φυλλομετρώντας τις ατέλειωτες στοίβες με κάθε λογής χαρτάκια, βρήκα μία συνταγή για ψαρομπιφτέκια που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα (δυστυχώς δεν έχω κρατήσει την προέλευσή της), την έκανα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο και μοσχομυριστό! Το παιδάκι μου έφαγε το ψαρομπιφτεκάκι με μεγάλη όρεξη και εμένα μου άρεσε τόσο πολύ που η συνταγή εντάχθηκε στο εβδομαδιάιο πρόγραμμα! Για 6-7 μεγάλα ψαρομπιφτέκια θα χρεαστείτε:
- 500 γρ. φιλέτο ψαριού (εγώ έβαλα κατεψυγμένη πέρκα)
- 2 κύβοι λαχανικών βιολογικοί
- 1 κονσέρβα τόνο σε λάδι (στραγγισμένη)
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 χούφτα άνηθο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη
- 2 αυγά
- Φρυγανιά τριμμένη
- Αλατοπίπερο
Η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Βάζουμε να βράσει ένα λίτρο νερό και διαλύουμε μέσα τους βιολογικούς κύβους λαχανικών. Όταν το νερό κοχλάσει ρίχνουμε μέσα το ψάρι και το βράζουμε για 10 λεπτά. Το αφαιρούμε με τρυπητό και όταν κρυώσει λίγο το κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια. Το ρίχνουμε σε μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά πλην της φρυγανιάς, από την οποία βάζουμε στο τέλος ποσότητα μέχρι να επιτύχουμε ένα μίγμα που να πλάθεται. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο λίγη ώρα (κανένα μισάωρο) για να σφίξει και μετά, με λαδωμένα χέρια, πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε φρυγανιά, τοποθετούμε τα μπιφτέκια, τα καλύπτουμε από όλες τις μεριές με φρυγανιά και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα ψαρομπιφτέκια θέλουν περίπου 10 λεπτά ψήσιμο από τη μία μεριά (στον αέρα) και 10 ακόμα από την άλλη.

9 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία!!τα παιδιά μου τα φτιάχνουν με σολομό κι όλο λέω να δοκιμάσω κι ακόμη τίποτα.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εγώ θα τα κάνω, και άμα τον καταφέρω να τα φάει, θα σε ανακυρήξω σε προσωπικό μου Μέγα Ευγέρτη :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ πρόβλημα με τα ψάρια δεν είχα ποτέ, τα παιδιά μου έτρωγαν, αλλά πάντοτε και μια αλλαγή στη γεύση είναι απαραίτητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή, πώς τα κάνουν με σολομό? Μου αρέσει πολύ το συγκεκριμένο ψάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. penelope, ελπίζω να πιάσει! Κατανοώ το πρόβλημα, στη δική μου περίπτωση λειτούργησε σχετικά καλά (μη φανταστείς βέβαια ότι ξετρελλάθηκε, απλώς τα έφαγε χωρίς τις συνήθεις διαμαρτυρίες-διαπραγματεύσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαστερόπληξ η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται περισσότερο για κατεψυγμένα ψάρια λόγω των μυρωδικών που τα κάνει να αποβάλλουν την έντονη "ψαρίλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τέλεια τα ψαρομπιφτεκάκια !!! Αν ακόμα ψάχνεις συνταγή για μπιφτέκια με σολωμό ρίξε μια ματιά http://nostimia.blogspot.com/2011/02/delicious-salmon-burgers.html , είναι τέλεια, περιμένω εντυπώσεις αν τα φτιάξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Manousina τα αντέγραψα ήδη και θα τα φτιάξω τα σολωμομπιφτέκια! θα σου στείλω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποπο, ενθουσιάστηκα! Σαφώς καλύτερα από τις χαζο-ψαροκροκέτες του σούπερ μάρκετ, με τις οποίες προσπαθούσαν να δελεάσουν εμένα όταν ήμουν μικρή... Και με μπακαλιάρο θα ναι ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή