ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μόλις πέρασε και μπήκαμε πια σε τροχιά καλοκαιρινών μπάνιων. Υποθέτω ότι οι περισσότεροι εξ υμών επισκεφτήκατε κάποια παραλία και ατενίσατε τη γαλάζια θάλασσα! Για μένα ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια που έμεινα στην Αθήνα, έχοντας καταστρώσει μεγαλεπήβολα σχέδια για ατέλειωτες ώρες παραμονής σε κοντινές παραλίες. Ξεκινήσαμε λοιπόν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα (πετσέτες, περιοδικά, κουβαδάκια και το φουσκωτό μας δελφινάκι τη...Σνούπυ) Σάββατο μεσημεράκι με προορισμό τη Βουλιαγμένη. Χα χα, το μπάνιο αυτό απεδείχθη καλοκαιρινό ανέκδοτο διότι αφού καταφέραμε μετά την παρέλευση μιάμισης περίπου ώρας να προσεγγίσουμε την περιοχή της Βουλιαγμένης, ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχε ούτε σπιθαμή ελεύθερου χώρου για παρκάρισμα (ούτε καν στο ιδιωτικό χώρο στάθμευσης της περιοχής) και έτσι...κάναμε μεταβολή και επιστρέψαμε στην εξωτική περιοχή της Νέας Σμύρνης! Χάλια τα νεύρα μας, πιο χάλια της Νατάσας και της...Σνούπυ! Την Κυριακή ευτυχώς προνοήσαμε νωρίτερα για αναχώρηση, καθώς και τη Δευτέρα και έτσι καταφέραμε να επωφεληθούμε του θαλασσινού τοπίου της Αττικής.
Τα συμπεράσματά μου?
-Αν θέλετε να βρείτε χώρο για παρκάρισμά/ξαπλώστρα ή ελάχιστο διαθέσιμο χώρο για την ψάθα σας, θα πρέπει (ακόμα και τις αργίες ή μάλλον κύρίως τις αργίες) να ξυπνήσετε σα να πιάνετε δουλειά στη φάμπρικα ή στο...δημόσιο, δηλαδή από τις 6.00, να ετοιμαστείτε γρήγορα-γρήγορα και να αναχωρήσετε από το σπίτι σας με την τσίμπλα στο μάτι! Μπορεί μετά να χασμουριόσαστε όλη μέρα αλλά τουλάχιστον θα το κάνετε εν μέσω παραλιακού σκηνικού!
-Το μπάνιο σε παραλία πλησίον την Αθήνας αποτελεί μία, όχι και τόσο οικονομική επιλογή, διότι όλα πληρώνονται αδρά. Η είσοδος σε οργανωμένες παραλίες, οι ξαπλώστρες, ενίοτε το παρκάρισμα κλπ.κλπ. Και όλα αυτά, παρά την κρίση!
Όπως και να χει το  πράγμα όμως, ωραία ήταν η σύντομη αυτή ανάπαυλα. Μία εύκολη και υγιεινη παραλλαγή για τυροπιτάκια έκανα αυτές τις μέρες, με αλεύρι ολικής αλέσεως και νιφάδες βρώμης. Αν ενδιαφέρεστε, η συνταγή είναι η ακόλουθη:
1 πακετο αλεύρι ολικης άλεσης
 
1 κεσεδάκι γιούρτι 2% λιπαρά
1 κεσεδάκι (το ίδιο που περιείχε το γιαούρτι) σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
400 γρ.τυρι φέτα με λίγα λιπαρά
Νιφάδες βρώμης
Ανακατευουμε σε μπωλ το αλεύρι, το γιαούρτι, το σπορέλαιο και το αλάτι μέχρι να σχηματίσουν ζυμη.

Πλάθουμε μπαλάκια από τη ζύμη, τα πλαιταίνουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα, τα γεμίζουμε με φετούλα και τα κλείνουμε σε ρολάκι. Περνάμε με λίγο νεράκι το εξωτερικό του και βουτάμε το τυροπιτάκι σε μπωλ με νιφάδες βρώμης για να κολλήσουν από όλες τις πλευρές. Τα ψήνουμε μέχρι να σκουρύνουν.

12 σχόλια:

  1. Αν είναι να υποστώ όλη αυτή την ταλαιπωρία θα προτιμήσω τη μπανιέρα μου και μετά να φτιάξω τα τυροπιτάκια σου να πιω και μια μπύρα με την ησυχία μου.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ τα μπάνια στην Αττική για όλα αυτά που μας περιέγραψες. Και με δύο μωρά μάλιστα και ένα τόνο συμπράγκαλα τα νεύρα μου δεν θα είναι και στα καλύτερα τους!
    Τα τυροπιτάκια σου όμως άψογα!
    Πολύ υγιεινά και εύκολα! Και το αλεύρι ολικής μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά Αμαλία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρά στα κουράγια σου...για την οδική ταλαιπωρία στις παραλίες των νοτίων προαστίων βρε Αμαλία μου!!!

    Το έχω κόψει προ πολλού χρόνου το σπορ αυτό. Ευτυχώς υπάρχει το εξοχικό όταν ο χρόνος μας το επιτρέπει...

    Και εμείς τούτο το 3ήμερο κάναμε τις πρώτες μας βουτιές και αναμένουμε πια την άδεια της μαμάς :-))

    Ωραίο και νόστιμα γίνονται έτσι τα τυροπιτάκια, πραγματικά.

    Καλή συνέχεια στην εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου ιδανικά κι εγώ τη μπανιέρα θα προτιμούσα. Έλα όμως που έχω και τη μικρη...τύραννο που δεν δέχεται αυτή την εναλλακτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, Ερμιόνη, αυτό με τα συμπράγκαλα είναι και το χειρότερο! Το πόσα πράγματα κουβαλάω για ένα μπάνιο δεν λέγεται! Εκτός από τη Σνούπυ (φουσκωτό δελφίνι) έχω και μία τεράστια τσάντα με κουβαδάκια, νεροπίστολα, μάσκες και λοιπά παιχνίδια, συν την τσάντα παραλίας συν μερικά φαγώσιμα και χυμούς. Κανονική εκστρατεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη μου κι εγώ προ Νατάσας το είχα κόψει το σπορ των παραλιών πέριξ της Αθήνας. Είχε προκύψει κι ένα ωραιότατο εξοχικό στη Τζια και καλόμαθα στις ωραίες, ήσυχες παραλίες. Τα τελευταία χρόνια όμως άλλαξαν τα δεδομένα, ζητάει και η μικρή κάθε τρεις και λίγο μπάνιο, αναγκαστικά συνυπάρχουμε με την ταλαιπωρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι αυτά τα τυροπιτάκια σε βοηθάνε να ξεχνάς κάθε ταλαιπωρία! Πολύ ωραία φαίνονται! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Merci Αναστασία! Έπρεπε να τα πάρω μαζί στο ταπεράκι να μασουλάμε τις ατελείωτες ώρες στο αυτοκίνητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρίνα30/6/13 13:10

    Γλυκιά μου, όταν λες ένα πακέτο αλεύρι ολικής τί εννοείς; Γιατλι υπάρχει και πακέτο μισού κιλού που φουσκώνει μόνο του και πακέτο ενός κιλού που δε φουσκώνει, το κανονικό. Ποιό από τα δύο εννοείς και πόσα γραμμάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαρίνα έχεις απόλυτο δίκιο, μόλις συνειδητοποίησα οπτι δεν τι διευκρίνησα! Εννοώ το μισό κιλο που φουσκώνει μόνο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραια ιδέα, δεν εχω δοκιμασει με ολικης!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή