ΜΙΝΙ-ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑΡΤΑ


Ο Ιανουάριος μαζί με τον καλό καιρό του, μου έφερε πεσκέσι και μία ωραιότατη...ίωση! Θαύμα η κατάσταση, πού να σας τα περιγράφω, κουκλάκι ζωγραφιστό η αφεντιά μου με κόκκινη μύτη, θολό βλέμμα και βραχνή φωνή! Ελπίζω τουλάχιστον η ιωσούλα να μη με συμπαθήσει ιδιαίτερα και μου φορτωθεί για πολλές μέρες, εύχομαι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό και να μη μου στείλει καμία συγγενή της φέτος για περαιτέρω γνωριμίες και επισκέψεις! Δεν μου αρέσει το σόι τους, δεν το συμπαθώ, τελεία και παύλα!
Την Κυριακή (και πριν το συναπάντημα με την ανωτέρω ίωση) έκανα μία πολύ ευχάριστη εκδρομή στο αγαπημένο Ναύπλιο με τέλεια γυναικοπαρέα. Το γέλιο που κάναμε στη διαδρομή δεν περιγράφεται, καθώς και όσα λέγονταν μεταξύ μας (ευτυχώς η Νατάσα έβλεπε βιντεάκια στο ίντερνετ και δεν άκουγε)! Πάντα όμορφο το Ναύπλιο, παραμένει αγαπημένος προορισμός παντός καιρού και σύνθεσης γιατί αρέσει σε όλους. Ήπιαμε τον καφέ μας ατενίζοντας την ήρεμη θάλασσα και το Μπούρτζι, πήγαμε βόλτα στα αξιοθέατα με το τουριστικό τραινάκι (ένα θα σας πω, τραγουδούσαμε παιδικά τραγούδια όλες μαζί κατά τη διάρκεια της βόλτας), φάγαμε σε ένα γραφικό ταβερνάκι, τριγυρίσαμε στα γραφικά δρομάκια όπου ξεναγήσαμε τη φίλη που δεν είχε ξαναεπισκεφτεί την πόλη, (ξανα)ήπιαμε καφέ στην πλατεία Συντάγματος και επιστρέψαμε στην Αθήνα πολύ-πολύ γελαστές! Απόθεμα πολύτιμου γέλιου για πολλές ημέρες πήραμε από αυτή την ολιγόωρη απόδραση.

Και, αφού ο καιρός θεωρείται ακόμα (τύποις) χειμωνιάτικος  ας δόυμε μία ακόμα συνταγή με κολοκύθα, αλμυρή αυτή τη φορά. Όπως έχω ξαναγράψει, από τότε που ανακάλυψα ότι η κολοκύθα πλέον πωλείται και σε έτοιμους κομμένους κύβους, ξεθάρρεψα και την χρησιμοποιώ αρκετά. Για μία τάρτα χρειαζόμαστε:
1 φύλλο ζύμης κουρού ή δική μας ζύμη για τάρτα
200 γρ. ψίχα κολοκύθας σε κυβάκια
100 γρ. μπέικον σε κυβάκια
2 αυγά
150 γρ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να λιώσει το λίπος του. Το βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε την κολοκύθα στο λίπος του μπέικον, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το φύλλο ζύμης σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο (ή στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί)  ταψάκι (ή φόρμα τάρτας) με διάμετρο 20 εκ. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε για 10 λεπτά (εκτός αν ετοιμάσετε δική σας ζύμη που ξέρετε ότι δεν χρειάζεται προηγουμένως ψήσιμο, όπως είναι η δική μου πχ.).
Τη βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα, σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει το τυρί.

21 σχόλια:

  1. Εγώ πάλι ανακάλυψα ότι προτιμώ την κολοκύθα σε αλμυρές βερσιόν, απ' ότι σε γλυκές... και η δική σου δείχνει υπέροχη και λαχταριστή!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου, θα συμφωνήσω μαζί σου, στις γλυκές εκδοχές τελικά η κολοκύθα είναι λίγο...too much!

      Διαγραφή
  2. Περαστικά!
    Η τάρτα σου πολύ καλή και μου αρέσει η κολοκύθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ξανθή, ελπίζω να είναι περαστικά σύντομα!

      Διαγραφή
  3. περαστικά! να γινεις γρηγορα καλα να πας και άλλες εκδρομές!! πως μ αρεσει οταν γυναικοπαρεα παμε ταξιδάκια! καθαρίζει το μυαλό!!
    τελεια η ταρτα σου! μου κάνει αντυπωση που εβαλες κολοκύθα, γτ εμεις την κολοκυθα μονο γλυκιά την κανουμε (πιτες κεικ ταρτες κουταλιου) σιγουρα θα εχει ιδιαίτερη γευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γυναικοπαρεά στο φουλ, μην το συζητάς! Η κολοκύθα στα αλμυρά γλυκιζει ελάχιστα (μη φανταστείς τίποτα υπερβολικό) και δίνει ωραία γεύση και χρώμα. Ταιριάζει ωραία και σε τυρόπιτα επίσης!

      Διαγραφή
    2. θα βρω κολοκυθα και θα το δοκιμάσω και το αλμυρο του!!

      Διαγραφή
  4. Κι εμένα μία από τα ίδια μου έφερε πεσκέσι ο Γενάρης! Και δεν μιλώ για εκδρομή! (Πάντω θα'θελα πολύ να'φευγα μια δυο μέρες, περιμένω πώς και πώς να βρεθεί κενό στο πρόγραμμα μου)
    Τέλειος ο συνδυασμός κολοκύθας μπέικον- γενικά η κολοκύθα ταιριάζει υπέροχα με αλλαντικά!
    Η έτοιμη κολοκύθα είναι σωτήρια!
    Περαστικά και καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Merci Crispoula, περαστικά και σε σένα και εύχομαι σύντομα να μπορέσεις να κάνεις μία ανανεωτική εκδρομούλα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ νόστιμη η τάρτα σου!!! Μου αρέσει πολύ η κολοκύθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν λίγο παρέλαβα έτοιμη κολοκύθα τριμμένη από τον πεθερό! Την μοίρασα σε πακέτα και άρχισα το "ψάξιμο"...
    Ωραία ιδέα μου δίνεις Αμαλία μου.

    Όσο για το Ανάπλι, αγαπημένο...Το έχω ξαναπεί. Σύντομα λοιπόν και πάλι και με ωραία παρέα.
    Καλό βράδυ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη, να΄ναι καλά ο πεθερός που σε προμήθευσε με πρώτη ύλη για δημιουργίες! Σε ευχαριστώ για την ευχή, η παρέα είναι το βασικό συστατικό.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία η τάρτα! Γρήγορα περαστικά εύχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥχαριστώ, ήδη αισθάνομαι καλύτερα ευτυχώς! Μάλλον έπιασαν οι ευχές!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχη η τάρτα σου Αμελί μου αλλά και η εκδρομούλα πρέπει να ήταν θαυμάσια!!! Περαστικά σου...ελπίζω να είσαι πια καλά!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ πολύ, ήδη έπιασαν οι ευχές και αισθάνομαι καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχη και η βόλτα υπέροχη και η τάρτα.........μια ανάσα είμαι από το Ναύπλιο!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α, τι ωραία μέρη! Αν δεν είμαι αδιάκριτη, πού είσαι ακριβώς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή