Η συγκεκριμένη πιτούλα, που γίνεται και σε νηστίσιμη εκδοχή (αν αφαιρέσουμε τα τυριά), βασίζεται σε μία πολύ νόστιμη μανιταρογέμιση. Η γέμιση αυτή άνετα χρησιμοποιείται και ως σάλτσα σε ζυμαρικά, καθώς είναι ιδιαίτερα γευστική, υγιεινή και εύκολη. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια μην το σκέφτεστε καν, προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά και ετοιμάστε την χωρίς δισταγμό, είναι πεντανόστιμη!
Αν αποφασίσετε να κάνετε ζύμη (αλλιώς ταιριάζει πολύ και η έτοιμη ζύμη κουρού):
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Περίπου 500 ml νερό
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ξύδι
- 1 κουταλιά ζάχαρι
- 1 κουταλιά αλάτι
Για την γέμιση:
- 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
- 1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 200 γρ κίτρινο σκληρό τυρί, πχ γραβιέρα
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- Λίγο γλυκό κρασί, πχ μαυροδάφνη
- αλάτι – πιπέρι
- πάπρικα γλυκειά
- Για το φύλλο βάζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, ανακατεύουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί ζυμάρι ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.
- Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μια πλατειά κατσαρόλα να σωταριστούν. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε τα λαχανικά με το κρασί και τα αφήνουμε λίγο να σιγοβράσουν. Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στη γέμιση, μετά ρίχνουμε και το μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη γέμιση λίγο να κρυώσει και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Λαδώνουμε ένα ταψί , τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης πλαταίνοντάς το με τα χέρια βάζουμε μέσα τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Βάζουμε λίγο λάδιμαπό επάνω και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμόυς μέχρι να ροδίσει.
Καλή Σαρακοστή Αμαλία μου!!! Υπέροχη η πίτα σου... νοστιμότατη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλή Σαρακοστή Κική μου!
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ!!! Και έχω καιρό να φτιάξω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή.
Ξανθή, μπροστά σε σένα εγώ πρέπει να μη μιλάω καθόλου για πίτες! Αλλά τέλος πάντων, Καλή Σαρακοστή να χουμε!
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή Αμαλία μου! Φαίνεται, πολύ ωραία συνταγή!!!! Ανυπομονώ να τη δοκιμάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTax, να την ετοιμάσω να έρθετε για δοκιμή???
Διαγραφήκαλημέρα!!! εχω αδυναμια στη μανιταρόπιτα!! μου αρεσει που το φυλλο σου δεν ειναι το τριφτο οπως στις πιτες αλλα λιγο πιο σκληρο σαν ταρτα {ετσι φαινεται στη φωτο}
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, όντως έτσι είναι το φύλλο, λίγο σκληρούτσικο και κριτσανιστό, καλά το κατάλαβες!
ΔιαγραφήΌλες οι πίτες μας αρέσουν πολύ! Η μανιταρόπιτα εμένα μου αρέσει λίγο παραπάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!
Κι εμένα το ίδιο!
ΔιαγραφήΤην κάνω κι εγώ αυτήν την πίτα με μια παραλλαγή: τα μανιτάρια και τις πιπεριές τ' αφήνω να βράσουν σε λίγο πελτέ τομάτας, όχι σε κρασί. Κι επίσης στο σπίτι μας δεν την λέμε μανιταρόπιτα. Την λέμε ... ... ... πιτσόπιτα - χαχαχαχαχαχαχααα -, γιατί (σύμφωνα με την λογική του Πάρι) η γέμιση είναι τα υλικά που βάζουμε στην πίτσα !!! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα πόσο δίκιο έχει ο Πάρις! Πιτσόπιτα ε? Ωραίο όνομα και απόλυτα ταιριαστό!
ΔιαγραφήΗ γέμιση είναι πραγματικά φοβερή. Μου αρέσει ο συνδυασμός μανιτάρια με πιπεριές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η νηστίσιμη εκδοχή φοβερή για την περίοδο που διανύουμε.
Καλησπέρα, είμαι φίλη των μανιταριών και όλων των λαχανικών γενικότερα. Και χωρίς τυρί η πίτα σου πρέπει να γίνεται νοστιμότατη. Κρατάω το γλυκό κόκκινο κρασί όπως και το ωμό ελαιόλαδο που γράφεις πως προσθέτεις στο τέλος, κάτι μου λέει πως είναι τα μυστικά! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ & καλή συνέχεια!
Το αδύνατο μου σημείο είναι οι μανιταρόπιτες! Τέλεια είναι κ ωραία η ιδέα για νηστίσιμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ'αρέσει πολύ ο συνδυασμός μανιτάρια και μαυροδάφνη! Αδημονώ να φτιάξω αυτή τη λαχταριστή πιτούλα! Καλώς σε βρήκα Amelie!
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.foodaki.gr