"ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ" ΚΕΪΚ ΧΑΡΟΥΠΙΟΥ

`
Το χαρουπάλευρο το πετύχαινα σε πολλές συνταγές τα τελευταία χρόνια, εγώ όμως δεν το είχα χρησιμοποιήσει. Ήθελα μεν, δεν το αποφάσιζα δε. Η αλήθεια είναι ότι δεν διέθετα και κάποια συνταγή εγγυημένη, έτσι ώστε να μπω στον πειρασμό και έτσι η χρήση του έπαιρνε συνεχείς αναβολές στο μαγειρικό/ζαχαροπλαστικό μου πρόγραμμα. 
Το χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται συνήθως αντί της σοκολάτας και του κακάο. Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε και ως μία υγιεινή σοκολάτα, καθώς, εκτός από τη γεύση της σοκολάτας περιέχει και φυσικά γλυκαντικά.  Έχει μεγάλη διατροφική αξία, δεν περιέχει καφεΐνη και γενικώς επιβάλλεται να το εντάξουμε (ή μάλλον να το επανεντάξουμε, καθώς στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ευρέως) στο διαιτολόγιό μας.  
Αυτά όλα τα διάβαζα, τα ξαναδιάβαζα και έμπαινα σε σκέψεις. Τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και βρήκα μία συνταγή για κέικ, από "εγγυημένη" πηγή, τη μαμά μιας φίλης μου που είναι χρυσοχέρα και άφταστη μαγείρισσα! Το κέικ το έφτιαξα, μας άρεσε πάρα πολύ και το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές. Όπως θα δείτε από τα υλικά, πρόκειται για μία πολύ υγιεινή εκδοχή γλυκού καθώς περιέχει λίγη ζάχαρη (γλυκαίνει από τις ώριμες μπανάνες που θα βάλουμε) και ¨καλά" λιπαρά, δηλαδή το αγαπημένο μας ελαιόλαδο!
Μη σας τρομάξει η ...αγριωπή του όψη, το κέικ βγαίνει πιο μαύρο από τα σοκολατένια γλυκά και φαίνεται κάπως σαν καρβουνιασμένο, δεν είναι όμως! Για το ψήσιμό του ισχύει ό,τι και για τα υπόλοιπα γλυκά, το δοκιμάζετε με το μαχαίρι και όταν βγαίνει στεγνό είναι έτοιμο. Α, και μία επισήμανση για όσους δεν το ξέρουν αρχικά (όπως εγώ): η μυρωδιά του χαρουπάλευρου είναι ιδιαίτερη, δεν μοιάζει ακριβώς με της σοκολάτας και στην πρώτη επαφή μπορεί να σας ξενίσει, τελικά όμως είναι θέμα συνήθειας.

Η συνταγή έχει ως εξής:
100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια χαρουπάλευρο
50 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού σόδα
3 αυγά
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 πολύ ώριμες μπανάνες
100 γραμμάρια γάλα
Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά (τα αυγά, το λάδι και το γάλα) μαζί με τις μπανάνες (που τις έχουμε προηγουμένως λιώσει με ένα πηρούνι πολύ καλά). Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το χαρουπάλευρο και τα ενώνουμε με τα υγρά υλικά (δεν χρησιμοποιούμε μίξερ, ένα μεγάλο κουτάλι αρκεί). 
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά (το αλάτι, τη μαύρη ζάχαρη και τη σόδα). Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέϊκ, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

6 σχόλια:

  1. Μόλις έφτιαξα ένα brownie και έβαλα μέσα και χαρουπάλευρο, περιμένω να δω τι βγήκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ εγώ το ίδιο πρόβλημα με σένα έχω. Είχα κάνει μια εντελώς αποτυχημένη προσπάθεια για κουλουράκια κ δεν ξανασχολήθηκα. θα τη δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί με έπεισες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ωραία πρώτη ύλη το χαρουπάλευρο κι' αν το συνδυάσεις με αρωματικά μπαχαρικά ή ξύσμα εσπεριδοειδών σου "βγάζει" θαύματα, Αμαλία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαρουπάλευρο δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω μέχρι στιγμής, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχει περάσει από το μυαλό.
    Προσωπικά μου αρέσει πολύ το χρώμα που έχει το κέικ σου, δείχνει βαθιά σοκολατένιο :)
    Και η μπανάνα είναι αγαπημένο υλικό!
    Θα κάνω μια προσπάθεια (αρκεί βέβαια να θυμηθώ να πάρω χαρουπάλευρο και να βρω βεβαίως-βεβαίως) γιατί οι μικρές κυρίες μπορεί να με ξαφνιάσουν ευχάριστα!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμαλία μου εγώ δεν τρομάζω γιατί έχω χρησιμοποιήσει χαρουπάλευρο και γίνεται ακριβώς έτσι... πολύ σκούρο... ωστόσο είναι νοστιμότατο!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή