ΚΑΝΕΛΛΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Τα κανελλόνια με κιμά είναι ένα απλό και εύκολο φαγάκι που αρέσει πολύ σε όλους και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά! Επειδή μου τα ζήτησε η μικρή μου κόρη και τα έφτιαξα πρόσφατα, γράφω εδώ τη συνταγή για όποιον ενδιαφέρεται. Γίνονται τόσο νόστιμα που το ταψί αδειάζει σε χρόνο-ρεκόρ!
1 πακέτο κανελλόνια
1/2 κιλό κιμάς
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 ξυλάκι κανέλλα
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 κούπα αρακάς (εγώ τον βάζω για χρώμα στο φαγητό αλλά και ως μία λίγο πιο υγιεινή προσθήκη!)
1 1/2 κούπα τριμμένο κίτρινο τυρί
Σάλτσα ντομάτα: 3 τριμμένες ντομάτες, λίγο λάδι, 1 κουταλίτσα ζάχαρη, αλατοπίπερο (απλώς τα ανακατέυω χωρίς να τα βράσω)

Πολυχρωμος ο κιμάς με τον αρακά!

Ετοιμάζουμε τον κιμά με τον κλασσικό τρόπο: σωτάρουμε τον κιμά στο λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μετά από λίγο τη ντομάτα , την κέτσαπ, την κανέλλα και τον αρακά. Βράζουμε περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να πιει όλο το ζουμί του. Αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι (βγάζουμε και την κανέλλα). Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και στρώνουμε τη μισή σε πυρέξ. Με τον κιμά γεμίζουμε τα κανελλόνια (ωμά εννοείται) και τα στρώνουμε δίπλα-δίπλα στο πυρέξ. Αφού γεμίσει όλο το ταψί περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερο (το ζητούμενο είναι να καλυφθούν εντελώς τα κανελλόνια με σάλτσα). Από πάνω απλώνουμε το μισό τυρί. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μετά ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τεταρτάκι περίπου μέχρι να πιει το φαγητό το ζουμάκι και να ροδοκοκκινίσει. Καλοφάγωτα!

9 σχόλια:

  1. Πεντανόστιμα! Παλιότερα τα έφτιαχνα συχνά, μετά τα ξέχασα! Το παθαίνω αυτό, φτιάχνω κάτι συνέχεια, μετά το βαριέμαι! Ευχαριστώ που μου το θύμισες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπημένο φαγάκι, για αλλαγή το φτιάχνω άλλοτε με ζύμη για λαζάνια και άλλοτε με κρέπες, σε κάθε περίπτωση τα τσακίζουμε,
    λαχταριστά τα δικά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Big mama κι εγώ το παθαίνω αυτό, με πιάνει μανία με κάποιο φαγητό, το φτιάχνω συνέχεια και μετά το παρατάω και κάνω χρόνια να το θυμηθώ! Καλά που μου λες ότι κι εσύ παθαίνεις το ίδιο να παρηγοριέμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Γαστερόπληξ έχεις απόλυτο δίκιο κι εγώ το φτιάχνω καμιά φορά με λαζάνια και λίγη μπεσαμέλ, αλλά και με κρέπες (όταν έχω μεγάλες προκοπές και δεν βαριέμαι να τις ετοιμάσω!). Ο κιμάς πάντα δίνει νοστιμιά σε ό,τι και αν τον χρησιμοποιήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καιρό έχω να τα φτιάξω, χρόνια θα έλεγα πιο σωστά, όπως γράψατε και εσείς. Και έκανα και μια ωραία εκδοχή με κοτόπουλο,τυράκια, αρακά και ψιλοκομμένο βρασμένο καρότο. Πρέπει να την "επαναφέρω" στην μνήμη μου μάλλον.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά Penelope όλες χρόνια είχαμε να τα φτιάξουμε τα κανελλόνια! Πάντως είναι καιρός κάποια στιγμή να τα ξαναφτιάξεις γιατί έχεις παιδάκι σε ηλικία κοντινή με το δικό μου και διαπίστωσα ότι τα μικρά τρελλαίνονται γι αυτό το φαγητό (καθότι παραλλαγή των αγαπημένων μακαρονιών με κιμά)! Αν ποτέ έχεις διάθεση, δώσε μας και τη δική σου εκδοχή που είναι σίγουρα πιο πρωτοποριακή από την κλασσική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαγητό που μου θυμίζει κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια, ωραίες αναμνήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pavlo εμείς την Κυριακή τρώγαμε κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ή σνίτσελ με τηγανητές πατάτες (για τις οποίες τσακωνόμουνα με την αδερφή μου ποια θα τις πρωτοφάει!). Τι θυμήθηκα τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεωγραφος9/12/09 22:16

    Παιδια το δοκίμασα.Επειδή μου αρέσουν υπερβολικα τα ζεστά ευγευστα φαγητά , ηταν εξαίσιο.
    Σας αρεσουν τα φαγητά μόλις πρωτοβγαίνουν απ το φούρνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή