ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΕΛΙΟΠΙΤΕΣ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Εν μέσω νηστείας και για να εξιλεωθώ που δεν έχω βάλει καμία νηστίσιμη συνταγή, ήρθε η ώρα να το πράξω! Οι ελιόπιτες που έκανα πρόσφατα είχαν μεγάλη επιτυχία στους φίλους στους οποίους τις πήγα (γι΄αυτό και στη φωτογραφία τις βλέπετε τοποθετημένες σε αλουμινένιο ταψάκι, τις φωτογράφισα λίγο πριν φύγω από το σπίτι!). Η συνταγή δεν είναι δικιά μου, κάπου την είδα αλλά επειδή συνεχώς αντιγράφω συνταγές από διάφορες πηγές δυστυχώς δεν θυμάμαι την ακριβή προέλευσή της, συγχωρέστε με! Πάντως είναι πολύ νόστιμες και μυρωδάτες και τις συνιστώ! Ιδού τα υλικά (γίνονται περίπου 12 ελιόπιτες, δεν είναι μικρές στο μέγεθος):
- 5 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. χυμό πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κ.γλυκού μπεικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλυκού ζάχαρη
Σε ένα μπωλ ενώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν , τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό, το ξύσμα και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη γίνεται άμεσα, είναι μαλακή και ελαστική, την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί (όχι στο ψυγείο). Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση με τα εξής υλικά:
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
- 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες (όχι πικρές φυσικά, κάτι σε Καλαμών ας πούμε!)
- ½ φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. αμύγδαλα χοντροκομμένα καβουρντισμένα (περάστε τα για λίγο στο τηγάνι μέχρι να σκουρύνουν ελαφρά)
- σουσάμι
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόβουμε μακρόστενες λωρίδες . Στην αρχή της κάθε λωρίδας απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκι. Βάζουμε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση πασπάλισα μόνο τα μισά, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, για την περίπτωση που κάποιος δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στο σουσάμι!). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Τρώγονται καλύτερα κρύα.

10 σχόλια:

  1. πολυ ωραια τα πιτακια πρεπει να ειναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαλία μου, ο συνδυασμός των αμύγδαλων και του σουσαμιού μαζί με τις ελιές και τον άνηθο μοιάζουν άκρως γαργαλιστικά σε μένα που αρέσκομαι ιδιαίτερα στα αρώματα στο φαγητό. Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Pansofix ευχαριστώ πολύ! Στα συνιστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Penelope εκτός του ότι όλο το σύνολο είναι ιδιαίτερα αρωματικό, πολύ νόστιμη είναι και ζύμη και μόνη της (λόγω του χυμού και του ξύσματος που περιέχει) και πιστεύω πως θα ταιριάζει ωραία και με άλλη γέμιση, νηστίσιμη ή όχι. Πλάθεται δε πολύ εύκολα, οπότε δεν απαιτεί κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελιόπιτες,μμμμμ! Οι ελιές αρέσουν πολύ στον καλό μου και σκέφτομαι να του τις κάνω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος θα πει όχι σε τέτοια λιχουδιά???
    Σούπερ οι πιτούλες σου!!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Big mama ειδικά για κάποιον που είναι φαν της ελιάς οι συγκεκριμένες πιτούλες είναι πολύ νόστιμες, εδώ μου άρεσαν εμένα που δεν είμαι και φανατική οπαδός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΕΝΑ σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεωγραφος18/3/10 21:28

    Παιδιά τα δοκίμασα. Σούπερ. Φανταστικές γεύσεις. Θα ετρωγα περισσοτερα απο 20 αλλά συγκρατήθηκα.Αμαλία σε υμνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ θα τα δοκιμάσω, με φωνάζουν!
    Συγχαρητήρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή