ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ (Ή ΜΑΡΑΘΟ)

Γέμισε η γειτονιά μας με νηστίσιμες συνταγές αυτές τις μέρες, νόστιμες και υγιεινές! Κάποια στιγμή πρέπει να κάνω κι εγώ το καθήκον μου ως προς τη νηστεία και τα φαγητά της και νόμίζω ότι η σημερινή συνταγή, αν και γνωστή σε όλους, είναι αρκετά αγαπητή. Σουπιές με σπανάκι λοιπόν που, για να σας πω την αμαρτία μου, εγώ τις κάνω με κατεψυγμένες σουπιές καθότι πλέον δεν υπάρχει άπλετος χρόνος και διάθεση για προετοιμασία των φρέσκων. Σε περίπτωση όμως που κάποιος είναι πιο πρόθυμος και εργατικός από εμένα, θα σας δώσω και οδηγίες για φρέσκιες σουπιές. Και για του λόγου το αληθές βάλτε τις ποδίτσες σας να ξεκινήσουμε!  Θα χρειαστούμε:
• 1 1/2 κιλό σουπιές
• 2/3 κούπας λάδι
• 2 κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
• 1/2 κιλό σπανάκι ή μάραθο ή συνδυασμό και των δυο
• αλάτι και πιπέρι
• 2 κουταλάκια κορν φλάουρ
• 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Καθαρίζουμε τις φρέσκιες σουπιές ως εξής: xωρίζουμε το κεφάλι και τα πτερύγια από το σώμα. Αφαιρούμε και πετάμε τα εντόσθια, τη φούσκα με το μελάνι και το λεπτό κόκαλο της ράχης. Τις ξεπλένουμε καλά (μέσα κι έξω) με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια. Από τα κεφάλια θα αφαιρέσουμε και θα πετάξουμε το δόντι και τα μάτια. Τα κεφάλια τα αφήνουμε ολόκληρα, δεν τα κόβουμε σε κομμάτια. (Αν βέβαια ακολουθήσουμε την "τεμπέλικη" εκδοχή, απλώς ξεπαγώνουμε τις σουπιές!). Βάζουμε τα κομμάτια όλα σε κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε ώσπου να φύγει το νερό και να μαλακώσουν οι σουπιές. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ώσπου να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε μέσα τις σουπιές, το σπανάκι (ή μάραθο), 1 κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν με λίγο ζουμί.  Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού. Το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα, την κουνάμε να πάει παντού και σιγοβράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη, να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

6 σχόλια:

  1. Δεν είναι ότι είμαι προκομμένη χαχαχα
    αλλά δεν μ΄αρέσουν οι κατεψυγμένες, είμαι όμως και πονηρή έχω βρει έναν ψαρά που τις καθαρίζει ναι ναι.
    Είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και πιο πολύ με άγρια σέσκουλα.
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο φαγάκι...μπράβο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο σε τέτοιες περιόδους το φτιάχνουμε γιατί ενώ μου αρέσουν πολύ (γνωστό παμφάγο στην μπλογκογειτονιά...) οι υπόλοιποι στο σπίτι δεν...
    Λατρεύω το ζουμάκι τους πιο πολύ με ψωμάκι για βούτα.....τι λέω τέτοια ώρα...αχ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχερή είσαι Ξανθή μου, έχεις πετύχει τον τέλειο συνδυασμό με αυτό τον ψαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ¨Εφη είπες τη μαγική λέξη: ζουμάκι! Τέλειο είναι, με ωραίο ψωμάκι, αχ και πάλι αχ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή